
PARAMARIBO — Murwin Dubois en Benito Pick, advocaten van verdachte I.M., hebben de kantonrechter gevraagd getuigen te verhoren bij de behandeling van de strafzaak rond de vrijheidsberoving van de militair Rodney Cairo. Aanvankelijk stond de zaak voor pleidooi.
De verdachte zelf was afwezig. Pick stelde zich formeel als zijn raadsman voor. Hij voerde aan dat hij pas later in het proces is benaderd om rechtsbijstand te verlenen. Maar volgens hem moet zijn verzoek om getuigen te horen worden toegestaan als die behoefte er bestaat, ook al wordt de zaak bij verstek behandeld.
Uitspraak Constitutioneel Hof
Dubois verwees naar de uitspraak van het Constitutioneel Hof waarbij is geoordeeld dat bepaalde artikelen van het Wetboek van Strafvordering op gespannen voet staan met de Grondwet en internationale verdragen. Hij wees erop dat als de verdachte zich laat vertegenwoordigen door een advocaat er sprake is van een rechtsproces op tegenspraak.
Om die reden deed Dubois het verzoek om een onderzoek op tegenspraak te starten, de stand van de zaak te herzien en de raadslieden in de gelegenheid te stellen om getuigen te horen. De officier van justitie counterde door te stellen dat er sprake is van een verstekzaak, waarbij de verdachte niet is verschenen.
Verder gaf de OvJ aan dat het Constitutioneel Hof geen gerechtsinstantie is, maar een adviserend orgaan. Overigens, hij stelde mee te zullen gaan met de beslissing die de rechter neemt over het horen van getuigen. Op 9 november, wanneer de zaak verder wordt behandeld, zal de magistraat zijn besluit kenbaar maken over het eventuele getuigenverhoor.
Tenlasteleggingen
Op 27 april werd de strafzaak tegen I.M. in behandeling genomen door de kantonrechter. Omdat hij niet verscheen verleende de kantonrechter verstek verleend. I.M. is medeverdachte in de zaak waarbij is gepoogd Cairo van zijn vrijheid te beroven. Daniëlle Veira, voormalig directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), was eveneens als verdachte aangemerkt.
I.M. is ten laste gelegd het medeplegen van opzettelijke vrijheidsberoving, het medeplegen van beroving met geweld en het medeplegen van huisvredebreuk. Bij de start van de strafzaak gaf de OvJ aan dat de vervolging geen behoefte had om getuigen te horen. Bij het houden van zijn requisitoir op 27 juli eiste hij een gevangenisstraf van acht jaar onvoorwaardelijk en de gevangenneming van de verdachte.
Op 16 april 2020 drongen zes gemaskerde mannen, die allemaal buitenlanders bleken te zijn, met semiautomatische wapens het woning van Cairo binnen met de bedoeling hem te ontvoeren. Echter, ze werden gestoord omdat buren de politie hadden gebeld. I.M. hield de agenten voor werkzaam te zijn bij DNV en verklaarde toestemming te hebben van Veira om een speciale opdracht uit te voeren. Het zou een officiële DNV-operatie zijn. Later kwam aan het licht dat Veira met de toenmalige korpschef had gebeld, zodat de wetsdienaren zich terugtrokken.