
Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Als jij niet voor jezelf opkomt, suma sa feti gi yu? Alles wordt marktconform behalve jouw salaris.” Zo sprak Mielando Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), bij de algemene ledenvergadering van de gezamenlijke vakbonden in het CLO-gebouw aan de Verlende Gemenelandsweg.
Enkele honderden mensen, onder wie leden van de verschillende ziekenhuis- en veiligheidsbonden, ambtenaren en mensen uit de private sector, verzamelden zich maandag rond negen uur ‘s morgens al op het terrein. Atompai drukte de mensen op het hart om niet op te geven. “Overtuig ten minste twee mensen om dinsdag mee te doen aan de acties, want het wordt een lange strijd.”
De gezamenlijke vakbonden eisen van de regering dat de aanpassingen van de BTW-wet die per 1 november zijn ingegaan worden teruggedraaid. De prijzen van brandstof, kookgas en nutsvoorzieningen zijn door de aangepaste wet drastisch omhoog gegaan. De werkers kunnen dat volgens de bonden niet meer aan.
Intimidatie
Eén van de zaken waarop Atompai wees was dat er aanwijzingen zijn dat werkgevers rancuneuze handelingen zouden willen plegen tegen medewerkers die meedoen aan de vakbondsacties. “Wij hebben ons al voorbereid op eventueel ontslag van mensen die nu strijd leveren. Als ze ons ontslag willen geven om het protesteren; mijn resolutie mogen ze al tekenen”, zei de SPB-voorzitter.
Ook zijn secretaris Revelino Eijk hekelde het feit dat de werkgevers, waaronder de overheid, het recht op vrijheid vakvereniging niet lijkt te respecteren door medewerkers te intimideren die willen protesteren. “Efu yu fasi wan fu unu yu sa abi wan mega en formidabel probleem nanga unu”, waarschuwde Eijk overtuigd.
(lees verder onder de foto)

Atompai, die eerder in het buitenland vertoefde, heeft laten weten dat hij het gevoel krijgt dat de regering de SPB-secretaris Eijk met ontslag wil sturen, zoals vorig jaar de hoofdinspecteurs Raoul Hellings en Sergio Gentle, die trekkers waren van de protestgroep Organic Movement, is overkomen. “Laten ze maar doen, ze hebben nog maar achttien maanden”, zei Atompai over de mogelijke ontslagen.
Hij vroeg zich af waar vakbondsleiders Michael Miskin, Reshma Mangre en Errol Snijders zijn tijdens de acties. “Ze maken zich gewoon niet druk.” Hij vindt het daarom beter dat de regering niet met Ravaksur onderhandelt.
Gesprekken
Eijk hield zijn gehoor voor dat de gezamenlijke vakbonden in het weekend gesprekken hebben gevoerd met president Chandrikapersad Santokhi, die aangaf dat er zal worden gekeken naar de juridische mogelijkheden voor het terugdraaien van de aanpassing op de BTW-wet. “Maar de wet op wegenbelasting is nooit ingetrokken, ook nooit herzien, terwijl de gemeenschap al had betaald. Dus waarom zou je de heffing op brandstof, nutsvoorzieningen en kookgas niet gewoon kunnen stoppen?” vroeg de SPB-secretaris zich retorisch af.
De vakbonden zullen in gesprek gaan met leden van De Nationale Assemblee omdat “sommige zaken alleen met een wetswijziging zijn op te lossen”. Dinsdag lopen de actievoerenden vanuit de Heiligenweg naar het kabinet van de president om een motie in te dienen van de alv van maandag en de besluiten die er zijn genomen. “Wat het besluit van u als leden ook mag zijn, deze actie wordt niet gestopt, het kan hooguit worden geschorst”, zei Eijk nog. Hij kon rekenen op vastberaden leden die vaker riepen dat zij niet stoppen met de acties maar door zullen gaan.
