
DIRKSHOOP — President Chandrikapersad Santokhi is van mening dat de aanleg van de plantentuin (kruidentuin) en de bouw van het Ayurvedische gezondheidscentrum het begin van een nieuw tijdperk in de Surinaamse gezondheidszorg markeren. Dat schrijft de Communicatiedienst Suriname.
Er zal volgens het staatshoofd niet alleen sprake zijn van betaalbare gezondheidszorg, maar ook zal de uitwisseling van kennis worden gestimuleerd ten gunste van de hele regio. “We willen niet alleen een polikliniek of een behandelcentrum, we willen een industrie opzetten, een industrie voor de regio. Laat Suriname het land zijn vanwaar uit deze industrie zich verder verspreidt naar de Caribische regio”, aldus Santokhi.
“De dag van Ayurveda is niet alleen om te herdenken, maar ook om een duurzame basis te leggen voor de verdere ontwikkeling van de traditionele medische industrie in Suriname”
President Santokhi
Hij heeft vrijdag op de Internationale Dag van de Wetenschap en de Internationale Ayurveda Dag te Dirkshoop in district Saramacca het startsein gegeven voor de aanleg en bouw van de Ayurvedische medicinale plantentuin (kruidentuin) en gezondheidscentrum. Het project is een samenwerking tussen de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij met de stuurgroep Ontwikkeling Traditionele Medische Systemen Industrie (OTMSI), de Indiase ambassade en het districtscommissariaat Saramacca.
Volgens Santokhi is de ayurveda geneeskunde wereldwijd aan het toenemen. “De dag van Ayurveda is niet alleen om te herdenken, maar ook om een duurzame basis te leggen voor de verdere ontwikkeling van de traditionele medische industrie in Suriname”, aldus de president. Hij merkte op dat de OTMSI samen met alle directe en indirecte betrokkenen in de traditionele medische sector een essentiële bijdrage levert in de ontwikkeling van deze industrie. Verder is de regering bezig wetgeving op dit gebied af te ronden.
Kritiek SAGK
Maandag heeft de Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondre Mama (SAGK) de regering ervan verweten “uitsluitend de ayurveda geneeswijze” te faciliteren. Daardoor voelen grote delen van de Surinaamse natuur en traditionele geneeswijzen zich niet erkend en volledig uitgesloten. “Gelet op de samenstelling van onze samenleving doet de SAGK, namens de gehele alternatieve en complementaire geneeswijzen sector, een dringend beroep op de regering om op het gebied van de natuur en traditionele geneeswijzen een inclusief beleid te voeren.”
Ook wordt er bij Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee, erop aangedrongen zijn toezegging om de conceptwet van SAGK, die hij op 14 april 2021 in ontvangst heeft genomen, op de parlementaire agenda te plaatsen als initiatiefwet. “Hoe langer er wordt getalmd met het agenderen van de door de sector gedragen conceptwet, hoe langer de sector blootgesteld blijft aan willekeur in beleid tegen hen”, wordt gewaarschuwd.
Bij het startsein vrijdag was ook de Indiase ambassadeur Shankar Balachandran aanwezig. Hij noemde het een grote eer om deel uit te maken van dit unieke project in Suriname. “Ayurveda bestaat al ongeveer vijfduizend jaar en maakt deel uit van India’s rijke culturele geschiedenis en diaspora. Bij Ayurveda draait het om de dingen die je kunt doen om goed in je vel te zitten. Het woord betekent zoveel als kennis van het leven.” Ayurveda draait volgens de diplomaat om balans en het vinden van harmonie.