
PARAMARIBO — Omdat Nederland “warme banden” heeft met Suriname zou er volgens Tweede Kamerlid Wybren van Haga van Belang van Nederland (BVNL) vaart moeten worden gemaakt om het visumvrij reizen tussen Suriname en Nederland mogelijk te maken. Surinamers hebben een visum nodig om naar Nederland te gaan.
Vanwege de “warme banden” moet volgens Van Haga “het reizen tussen Suriname en Nederland makkelijker worden gemaakt”. Hij wees erop dat veel Nederlandse Surinamers familie in Suriname hebben en andersom. “De visumplicht die nu nog voor Surinamers geldt doet geen recht aan onze nauwe banden”, onderstreepte hij.
Het Tweede Kamerlid beseft dat Suriname zelf een aanvraag moet indienen om te worden vrijgesteld van de visumplicht en moet voldoen aan alle voorwaarden voor visumvrij reizen. De Europese Commissie beslist welke landen wel of geen visumplicht hebben voor de Schengenzone. BVNL wil dat Nederland Suriname ondersteunt bij het wegwerken van blokkades, zoals het feit dat Surinaamse paspoorten nog niet voldoen aan de biometrische vereisten.
“De visumplicht die nu nog voor Surinamers geldt doet geen recht aan onze nauwe banden”
Suriname schafte vorig jaar juli de visumplicht af voor Nederlanders die naar Paramaribo reizen. Ze moeten vóór vertrek slechts een e-toeristenkaart kopen. “Dat moet andersom ook gaan gelden”, vindt Van Haga, “zodat beide landen intensiever kunnen gaan samenwerken. Dat is goed voor de handel en het familiecontact”. Hij zei dat Belang van Nederland “alles op alles” zal zetten om dit mogelijk te maken.
De Tweede Kamer, die donderdag voor het laatst vergaderde, is tot en met 22 november op verkiezingsreces. De komende weken gaan de kamerleden hun politieke partijen ondersteunen bij de campagne voor de verkiezingen van 22 november. Van Haga, die nu fractievoorzitter is van een driekoppig BVNL-gezelschap in het parlement, heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van zijn partij.
In de twee weken na de verkiezingen stelt de Kiesraad de uitslag vast. Er zijn dan geen kamervergaderingen. In de ‘oude’ samenstelling komt de Tweede Kamer op 5 december nog bijeen. Er wordt dan afscheid genomen van alle vertrekkende kamerleden. De dag erna treedt de nieuw gekozen kamer aan.