
door Jason Pinas
PARAMARIBO — “Verdeling van nalatenschap kan een uitdaging zijn, vooral wanneer sommige mensen niet willen meewerken. Toch moeten partijen proberen overeenstemming te bereiken, zodat nalatenschappen niet blijven verpauperen.” Dit zei professor Monique Veira bij de presentatie van haar naslagwerk ‘De wettelijke verdeling van nalatenschappen in Suriname (1869-2022); Berekening van het aandeel van iedere gerechtigde in een erfrechtelijke boedel’.
Mensen die bevoegd zijn tot oordelen en aanwezig waren bij de presentatie in de universiteitsbibliotheek zijn lovend over het boek. Zo sprak notaris Carlo Jadnanansing van “een mijlpaal voor Suriname“ en voegde hij eraan toe dat Veira “monnikenwerk heeft verzet”. Anderen die de auteur lof toezwaaiden waren Shanti Venetiaan, voorzitter van het universiteitsbestuur en Eric Jagdew.
“De bedoeling is ook dat het naslagwerk een basis is voor verder onderzoek”
Monique Veira
De historicus heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het naslagwerk. Jagdew heeft de sociale, economische en politieke situatie rond de verschillende momenten, waarop deze wet is gewijzigd, beschreven. Veira: “Ik ben blij met onze interdisciplinaire aanpak en ik hoop dat deze samenwerking in de toekomst kan worden voortgezet.”
Wettelijke verdeling
De auteur ging bij de presentatie in op de inhoud van het boekwerk. Ze begon in 2018 met het schrijven ervan. De directe aanleiding was het 150 jarig bestaan van het Surinaams Burgelijk Wetboek op 1 mei 2019.
Ze heeft de wettelijke verdeling van nalatenschap onderzocht vanaf de invoering van het wettelijk erfrecht in 1869 tot en met 2022. De wijzigingen op verschillende momenten zijn ook uitgebreid behandeld. “Dit boek geldt nog steeds omdat vanaf het moment van afsluiting van het onderzoek geen erfrechtelijke wijzigingen hebben plaatsgehad”, legde ze uit. “Het blijft van toepassing totdat er hopelijk gauw een wijziging van het erfrecht komt.”
Veira stelde dat het wettelijke erfrecht over de periode die ze heeft onderzocht eerder niet zo systematisch was vastgelegd. De hoogleraar heeft daarom het erfrecht met alle wijzigingen behandeld. “Dit heb ik gedaan omdat ik het idee heb dat de maatschappelijke omstandigheden de wetswijzigingen ook beïnvloeden.”
Dit boek biedt volgens haar handvaten aan advocaten, notarissen, studenten en andere belanghebbenden om uit te rekenen wat hun aandeel is in een nalatenschap. “De bedoeling is ook dat het naslagwerk een basis is voor verder onderzoek.”