
VICEPRESIDENT (VP) RONNIE Brunswijk zou nog steeds betrokken zijn bij de smokkel van cocaïne. Dat concluderen onderzoeksjournalisten van het in Colombia gevestigde InSight Crime op basis van de bevindingen van Amerikaanse en Colombiaanse onderzoekers. Die zijn gebaseerd op gehackte e-mailberichten. Daaruit zou naar voren zijn gekomen dat Brunswijk en ook oud-president Desi Bouterse zouden optreden ‘als makelaars en hun connecties in de Surinaamse regering gebruiken om cocaïnesmokkel te faciliteren in ruil voor steekpenningen’.
Voor veel mensen zullen deze bevindingen niet als donderslag bij heldere hemel zijn gekomen. Immers, beide mannen hebben in het buitenland een veroordeling bij verstek aan hun broek. Brunswijk zelfs twee: in Nederland en in Frankrijk. Dat het omstreden duo het desondanks toch wist te schoppen tot de hoogste posities van het land, zegt vooral iets over hoe verziekt het politieke systeem in Suriname is. Overigens, er ligt nu een voorstel voor een wetsaanpassing van de VHP bij De Nationale Assemblee die dergelijke beschamende uitwassen in de toekomst moet voorkomen.
In alle reacties wordt voorbijgegaan aan het gegeven dat de vp in Nederland en Frankrijk nog een jarenlange gevangenisstraf moet uitzitten wegens betrokkenheid bij grootschalige cocaïnehandel
De langdurige handel en wandel van het tweetal duidt er volgens de buitenlandse autoriteiten op dat er voortdurende politieke banden op hoog niveau bestaan met de georganiseerde misdaad. Dat concludeerde de Braziliaanse justitie vorig jaar ook al, maar die informatie verdween in Suriname al snel in de doofpot. En nu worden opnieuw ernstige aantijgingen gedaan, deze keer vanuit Colombia.
De aan het licht gebrachte feiten zijn niet iets uit het grijze verleden, maar hebben betrekking op e-mails uit onder meer 2020. Om precies te zijn van 25 augustus van dat jaar, dus ruim een maand nadat Brunswijk tot vicepresident was benoemd. De Drug Enforcement Administration (DEA) schreef toen dat het Brunswijk verdacht in contact te staan met twee zware drugscriminelen en had aanwijzingen dat door toedoen van de vicepresident vier dagen eerder een drugsvliegtuigje ongestoord de lading op Surinaamse bodem kon afleveren.
In het artikel worden de namen van Brunswijk en Bouterse verder veelvuldig in verband gebracht met drugsactiviteiten en wordt een aaneenschakeling van feiten aangedragen. Zoals te verwachten viel, waste de vicepresident zijn handen in onschuld toen hem werd gevraagd naar de opgesomde bevindingen van de hoog aangeschreven InSight Crime. “Ik heb niks te maken met drugs”, zei hij, om eraan toe te voegen dat het om “lafhartige verzinsels” gaat. Hij overweegt InSight Crime voor de rechter te slepen.
Ook het Directoraat Volkscommunicatie van het kabinet van de vicepresident en Brunswijks partij Abop waren er als de kippen bij om de publicatie – en de media die deze publiceerden – er op vreemde wijze ervan langs te geven. Maar Brunswijk en zijn spreekbuizen beseffen kennelijk niet dat de vrijgegeven informatie deels afkomstig is van de autoriteiten in de Verenigde Staten en Colombia. Dus InSight Crime heeft het echt niet uit de duim gezogen.
Bovendien wordt in alle reacties voorbijgegaan aan het gegeven dat de vp in Nederland en Frankrijk nog een jarenlange gevangenisstraf moet uitzitten wegens betrokkenheid bij grootschalige cocaïnehandel en Suriname niet kan verlaten omdat hij door Interpol wordt gezocht. Zijn ontkenningen zijn alleen al om die reden erg ongeloofwaardig. Een geluk voor hem is dat de justitiële instanties in eigen land geen onderzoek kunnen of mogen doen naar zijn handel en wandel. Zodat hem op dat gebied vooralsnog nooit wat ten laste is gelegd.