
INGEZONDEN
Gaandeweg staat het in 2023 als een paal boven water dat de criminaliteit in Suriname steeds meer een stijgende mensonterende trend vertoont! De wreedheid slaat hard toe en er is grote verslagenheid bij grote delen van de gemeenschap waar te nemen. Hoe meer de president, de minister van Justitie en Politie en de korpsleiding harde maatregelen, ter beteugeling van de criminaliteit, aankondigen, des te harder blijken de criminelen toe te slaan.
Bij velen heerst dan ook de vrees dat de ellende voor land en volk alleen maar groter zal worden als de regering niet terstond drastische maatregelen treft. Zowel de regering als de politionele verantwoordelijken moet eens ophouden met hun holle frases en dienen per direct over te gaan tot structurele acties. Doelmatige inzet van de schaarse middelen en een juiste attitude van onze dienders kunnen zeker ook tot deugdelijke resultaten leiden, al is het in lijn met het gezegde: “beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”.
“De overheid, cq het departement van Justitie en Politie, moet zich sterker gaan maken voor de veiligheid in het land”
Opmerkelijk is dat de samenleving inmiddels een dermate onveiligheidsgehalte heeft bereikt dat de huidige leefsituatie van burgers volledig erdoor wordt beheerst, terwijl de overheid desalniettemin nog steeds achterloopt in de beteugeling van de criminaliteit. De georganiseerde misdaad heeft Suriname al goed in de greep. Sociaal zwakkeren krijgen onvoldoende kansen om uit hun achtergestelde positie te groeien en er wordt maar mondjesmaat geïnvesteerd in onder meer degelijk jeugdbeleid en het tegengaan van structurele achterstelling van vooral kwetsbare burgers.
Drugsproblemen, hangjongeren, geluidsoverlast, werkloosheid, prostitutie, grensoverschrijdende criminaliteit, zoals corruptie en zelfverrijking, smokkel en gekwalificeerde diefstallen, illegaal wapenbezit, inbraken, barbaarse levensberovingen, roofovervallen, mishandelingen en verkrachtingen, et cetera worden nauwelijks aangepakt en vooral burgers in kwetsbare wijken worden er structureel mee opgezadeld. Onze veiligheid mag best wat kosten, want de meeste politieke figuren worden, vaak sterk overdreven, voor aanzienlijke bedragen beveiligd.
Enkele aanbevelingen ter overdenking
Al eerder is dezerzijds serieus de aandacht erop gevestigd dat de regering steeds weer met uiteenlopende plannen komt ter beteugeling van de verruwende criminaliteit, maar dat concrete resultaten nog steeds op zich laten wachten. Doelmatige bestrijding van de georganiseerde criminaliteit dient onlosmakelijk gepaard te gaan met een goed georganiseerde aanpak, waarbij alle beschikbare capaciteiten, middelen en (beveiligings)diensten samen gebundeld en aangestuurd dienen te worden door professionals.
De criminaliteit dient dan ook harder te worden aangepakt. Kortom, de overheid, cq het departement van Justitie en Politie, moet zich sterker gaan maken voor de veiligheid in het land, door onder meer:
– bewonersinitiatieven actief te stimuleren en te belonen, alsook burgers structureel en actief te betrekken bij de veiligheid van Suriname en daarover actief zeggenschap in de wijken te geven, door mogelijkheden te faciliteren en te ondersteunen, bijvoorbeeld door buurtpreventie. Goede organisatie en professioneel toezicht is daarbij uiteraard zeer vereist.
– het voeren van actief en kwalitatief goed jeugdbeleid in overleg en in samenwerking met sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties.
– het instellen van meldpunten in de directe woonomgeving om veiligheid en hieraan gerelateerde zaken dag en nacht te kunnen melden.
– een gedegen plan als een buurtplan van aanpak is nodig en striktere handhaving van de geldende regels.
– dagelijks, vooral in de nachtelijke uren, controles uit te oefenen en roadblocks te houden.
– het drastisch bijstellen van het beleid van de politie en het verhogen van de zichtbaarheid.
– preventie: door frequente voorlichtingsprogramma’s en korte schetsjes op tv, via folders, et cetera.
– het aanscherpen van het Wetboek van Strafrecht; vooral het artikel over noodweer en zelfverdediging en het verouderde Politiehandvest (G.B. 14/4/ 71 ) dienen te worden geactualiseerd.
Steeds meer voelt men zich zeer onveilig in bepaalde wijken en dit vormt een ernstige bedreiging voor de leefbaarheid. Men vraagt dringend verbetering van de leefbaarheid, waarbij de rol van de gemeenschap centraal staat. Het is een dringende vereiste dat eenieder zich welkom en veilig voelt. Er moet een plek worden aangeboden aan burgers, waar ook toeristen zich vrij en veilig kunnen bewegen.
Velen hebben zich uit ontevredenheid teruggetrokken in een eigen wereld en het maakt ze niet meer uit wat je zegt, schrijft of voorstelt, iedereen doet toch maar wat in haar eigenvoordeel is. Een betrokken, solidaire en positieve instelling en je thuis voelen in je eigen omgeving, is wat elke Surinamer zonder meer nodig heeft en wat zeker ernstig ter harte dient te worden genomen!
Roy Harpal
De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.