
door EurithaTjan A Way
PARAMARIBO — Philip Dikland van het bedrijf KDV Architects heeft in 2022 vrijblijvend een ontwerp gemaakt voor de DNA-vergaderzaal en het aan De Nationale Assemblee (DNA) aangeboden. Hij was ook de ontwerper van het in 2022 in gebruik genomen historische pand van DNA aan de Henck Arronstraat. “Echter, het bleef bij een ontwerp en leidde niet tot een opdracht”, zegt Dikland tegen de Ware Tijd.
De houten binnenstad van Paramaribo dreigt haar status als werelderfgoed site te verliezen. Het gekozen ontwerp van de DNA-vergaderzaal voldoet namelijk niet aan de richtlijnen van de bouwcommissie van de Unesco, de Icomos.
“Deze erkenning werkt in het voordeel van ons cultuur-historisch perspectief besef. We moet dit werelderfgoed dus behouden”
Naks
Dikland is sinds 1982 in Suriname werkzaam als architect. Hij heeft zich gespecialiseerd in de restauratie van historische gebouwen. De architect is kenner van monumenten en heeft zelfs de Monumentenwandelgids Paramaribo/Monument Walking Guide Paramaribo uitgegeven.
Prijs
Dikland is ook bekend met het masterplan van 2018 van de Unesco waar de richtlijnen zijn opgenomen voor de opzet van het historisch DNA-gebouw en waarin tevens naar wordt verwezen voor de bouw van een eventuele DNA-vergaderzaal. “In 2023 werd door OW een aanbesteding gehouden voor het architectenwerk en die heb ik verloren. Bij die aanbesteding behoefde geen ontwerp te worden gepresenteerd, het ging enkel en alleen over de prijs”, verklaart Dikland.
Zijn prijs heeft hij opgesteld aan de hand van het ontwerp dat hij in 2022 aan DNA aanbood. “Dat ontwerp is echter niet voorgesteld aan de Unesco-commissie, omdat ik niet ben gekozen bij de aanbesteding”, zegt Dikland. De architect bleek veel duurder te zijn dan architect Derrick Emanuels van De Architecten Studio (DAS), die uiteindelijk is gekozen. In de verklaring van het ontwerp van DAS aan de bouwcommissie van de Unesco staat dat de architect noch het ministerie van Openbare Werken op de hoogte was van het masterplan van 2018.
Opmerkelijk is dat de regering niet in zee ging met Dikland omdat hij kennelijk duurder uitviel. Echter, er werd aan de andere kant wel gekozen voor aannemer Bouwvast Jankie, die meer dan zevenhonderdduizend US dollar duurder is dan het bedrag dat is opgenomen op de begroting van DNA voor het gebouw.
Bouw stopzetten
En hoewel DNA-voorzitter Marinus Bee aan de Ware Tijd heeft vermeld dat “niemand wil dat door de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal de houten binnenstad van Paramaribo haar status als werelderfgoed kwijtraakt”, bouwt Bouwvast Jankie in ijltempo door. De fundering van het gebouw lijkt nagenoeg af.
Volgens Stephen Fokke, die zijn functie als sitemanager van de houten binnenstad van Paramaribo per 1 november neerlegt, geeft dat een verkeerd signaal af. “De bouw moet stoppen”, zei Fokke in het programma ‘ABC Actueel’ op Radio ABC.
Intussen is de sociaal-culturele organisatie Naks, die als enige niet-gouvernementele organisatie in Suriname is geaccrediteerd bij Unesco een petitie begonnen. Daarin vraagt de organisatie dat de bouw van de vergaderzaal onmiddellijk stopt en dat partijen in dialoog gaan met elkaar om te voorkomen dat de houten binnenstad van Paramaribo haar status als werelderfgoed verliest. “Deze erkenning werkt in het voordeel van ons cultuur-historisch perspectief besef. We moet dit werelderfgoed dus behouden”, aldus de noodkreet van Naks die via sociale media wordt verspreid.