
Volgens Amerikaanse en Colombiaanse onderzoekers zouden vicepresident Ronnie Brunswijk en ex-president Desi Bouterse tot recentelijk nog betrokken zijn geweest bij drugshandel. Zo blijkt uit gehackte e-mails van de procureur-generaal van Colombia die in handen zijn gekomen van een consortium van journalisten wereldwijd die onderzoek hebben gedaan naar de cocaïnehandel vanuit Colombia. De bevindingen van dat onderzoek zijn maandag uitgebreid gepubliceerd.
De gehackte e-mails wijzen op politieke banden op hoog niveau met de georganiseerde misdaad in Suriname. Deze e-mails zijn onderdeel van een omvangrijk aantal documenten van het parket van de procureur-generaal van Colombia die in 2022 in handen kwamen van het consortium van journalisten.
De aantijgingen in de e-mails dragen bij aan aanhoudende geruchten over de rol van Brunswijk en Bouterse in de cocaïnehandel via Suriname. Zij zouden optreden als tussenpersonen en hun connecties in de overheid gebruiken om cocaïnesmokkel te faciliteren in ruil voor steekpenningen.
In de documenten komt ook naar voren waarom ook mensenhandelaars activiteiten in Suriname willen ontplooien. Het is gunstig gelegen nabij grote drugsproductiezones, heeft kwetsbare grenzen en beschikt over de infrastructuur om cocaïne naar grote markten in Europa, West-Afrika en de Verenigde Staten te verzenden. De Colombiaanse guerrillagroep Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) en dissidente groepen van de gedemobiliseerde rebellenorganisatie Farc stuurden, volgens de berichten, de afgelopen jaren allebei cocaïne door Suriname.
Brunswijk
De naam van Ronnie Brunswijk duikt op in een e-mail van 25 augustus 2020, iets meer dan een maand nadat hij aantrad als vicepresident. In de e-mail schreef een speciale agent van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) aan een onderzoeker van het Colombiaanse Openbaar Ministerie over een recente mislukte drugsvangstoperatie in Suriname.
In dat bericht verdacht de DEA Brunswijk van banden met twee criminelen: Jayant ‘Alex’ R. en Gilbert S., een piloot die eigenaar is van een luchtvaartbedrijf. Brunswijk zou naar verluidt op 21 augustus 2020 hebben geïntervenieerd, nadat Samuels met een lading drugs die hij in het binnenland had opgehaald het vliegveld te Zorg en Hoop wilde verlaten, maar werd onderschept door twee politieagenten die de cocaïne van hem afpakten. Het zou gaan om vierhonderd kilo.
De corrupte politiemannen, die eigenlijk een ripdeal hadden gepleegd, gaven de gestolen drugs snel terug nadat ze tot de ontdekking waren gekomen dat deze deels toebehoorde aan een crimineel met belangrijke connecties. De Ware Tijd had over deze zaak verslag gedaan.
Brian B.
Volgens de misdaadwebsite InSight Crime die ook heeft meegewerkt aan het onderzoek zou deze crimineel, Brian B., Brunswijk hebben ingeschakeld om ‘de situatie te kalmeren’, waarna de cocaïne werd teruggegeven aan Jayant R. B. en R. waren ieder eigenaar van een deel van de onderschepte lading, aldus een de veiligheidsfunctionaris tegenover Insight Crime.
In de DEA-e-mail wordt B. ook vermeld als een drugshandelaar die banden heeft met S., de piloot. Wegens gebrek aan bewijs werd S., die naderhand was gearresteerd, uiteindelijk in vrijheid gesteld wegens gebrek aan bewijs. De uitkomst van een intern politieonderzoek door de afdeling Onderzoek Personeelszaken naar de agenten die zouden hebben geprobeerd de cocaïne te stelen, is niet bekendgemaakt.
Brunswijk heeft niet gereageerd op het verzoek van InSight Crime om commentaar. Ook de Surinaamse, Colombiaanse en Amerikaanse autoriteiten hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. S. weigerde commentaar te geven. Pogingen om contact op te nemen met B. en R. waren niet succesvol.
B. is volgens de veiligheidsfunctionaris één van de meest productieve drugshandelaren in Suriname. In 2018 veroordeelde een Braziliaanse rechtbank hem bij verstek tot 21 jaar gevangenisstraf wegens de handel in vijfhonderd kilo cocaïne en vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit.
Bouterse
Beschuldigingen van de recente betrokkenheid van Bouterse bij de drugshandel verschenen in een andere gehackte e-mail tussen functionarissen van het Colombiaanse parket van de procureur-generaal. In de e-mail, gedateerd 6 mei 2022, informeerde een andere onderzoeker bij het Openbaar Ministerie een superieur over het rapport van een informele bron dat Bouterse een faciliterende rol zou spelen bij transport van cocaïne vanuit Colombia via Suriname naar locaties in het Caribisch Gebied, Afrika en Europa. “Ik verzoek respectvol om de toekenning van een prejudiciële beslissing om de bovengenoemde informatie te verifiëren en de juridische activiteiten uit te voeren die zich kunnen voordoen om opheldering te verschaffen over de mensen die verband houden met deze gebeurtenissen”, schreef de onderzoeker.
De informant van de onderzoeker zei dat Bouterse in contact stond met een Surinaamse drugshandelaar wiens netwerk ook een Colombiaanse handelaar omvatte die probeerde een privévliegtuig te krijgen dat was aangepast om tussen de 1,2 en 1,5 ton cocaïne te vervoeren. De niet-geverifieerde beweringen van de informant zijn in tegenspraak met wat de meeste bronnen aan InSight Crime vertelden tijdens een bezoek aan Suriname in oktober 2022; namelijk dat Bouterse, die in oktober 78 werd, zich heeft teruggetrokken uit zowel zijn politieke als criminele carrière. Bouterse reageerde niet op het verzoek van InSight Crime om commentaar.
Het vliegtuig dat Samuels zou hebben ingezet bij zijn drugsoperaties zou op voorspraak van Bouterse zijn gekocht met financiering van de Surinaamse Postspaarbank. De zespersoons Cessna C206 werd in 2017 gekocht door Vortex, het bedrijf van S., in overleg met de toenmalig president. Zo blijkt uit de offerte voor de aanschaf van de Cessna C206. De verdere betrokkenheid van het ex-staatshoofd bij deze zaak is onbekend.