
GUYANA EN VENEZUELA hebben decennialang een grensdispuut, waarbij Venezuela het hele Essequibo-gebied, dat meer dan de helft van wat Guyana als zijn soeverein territoir aanmerkt, als zijn grondgebied claimt. Teneinde dit vraagstuk voor eens en altijd op te lossen heeft de Guyanese regering enige tijd geleden deze kwestie voorgelegd aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, Nederland.
Terwijl de voorbereidingen gaande waren om deze zaak inhoudelijk te behandelen, maakte de Venezolaanse regering bekend dat op 3 december haar bevolking zich in een referendum zal mogen uitspreken over de vraag of het Essequibo-gebied Venezolaans territoir is. Intussen pleegden de Venezolanen handelingen, zoals het in gereedheid brengen van locaties die als militaire uitvalsbasis zouden kunnen dienen, mocht het referendum uitwijzen dat Essequibo Venezolaans grondgebied is.
Wat Suriname wel zou moeten doen, is het Internationaal Gerechtshof schriftelijk in kennis stellen dat het Tigrigebied Surinaams territoir is
Hooggeplaatste militairen in Caracas verklaarden dat de strijdkrachten al in stelling werden gebracht in dat geval in actie te komen. Bezorgd over deze ontwikkelingen heeft de Guyanese regering het Internationaal Gerechtshof gevraagd in een voorlopige uitspraak Venezuela te verbieden handelingen te plegen en acties te ondernemen totdat het hof een definitieve uitspraak zal hebben gedaan over het grensgeschil.
Deze week heeft in dat kader het Internationaal Gerechtshof openbare hoorzittingen gehouden. Daarbij heeft Guyana, zoals blijkt uit televisie-uitzendingen een landkaart gebruikt waarop het Tigrigebied als integraal deel van zijn grondgebied werd gepresenteerd. Over de zogenoemde Tigri-driehoek bestaat sinds de eindjaren zestig van de vorige eeuw een grensdispuut tussen Suriname en Guyana. Beide landen hebben vaker met elkaar overleg gevoerd over deze zaak, maar tot een oplossing is het nog niet gekomen.
Op vragen aan opeenvolgende regeringen hierover was het steevaste antwoord dat deze zaak wordt besproken in de gezamenlijke grenscommissie Suriname-Guyana. In het kader van de meest recente ontwikkelingen rijst de vraag welke concrete stappen Suriname nu gaat zetten om dit dispuut voor goed af te handelen of te laten afhandelen.
Nu Guyana formeel het Tigrigebied als deel van zijn grondgebied heeft gepresenteerd is de vraag wat Paramaribo gaat doen. Volgens een jurist, die zich diepgaand met de grenskwestie heeft beziggehouden, kan Suriname zich niet mengen als partij in de rechtszaak tussen Guyana en Venezuela. Wat Suriname wel zou moeten doen, is het Internationaal Gerechtshof schriftelijk in kennis stellen dat Guyana zijn westgrens niet correct heeft gepresenteerd, dat het Tigrigebied Surinaams territoir is, stelt de jurist.
Of de regering dit heeft gedaan, is niet bekend. In ieder geval is het na bijkans vijftig jaar de hoogste tijd dat Suriname het grensvraagstuk met Guyana nadrukkelijker op de agenda zet en werkt aan een definitieve oplossing.