
door Jason Pinas
PARAMARIBO — Een diversiteit aan problemen maakt dat het onderwijs in het binnenland ook dit jaar moeilijk opstart. Er is onvoldoende drinkwater, elektriciteit laat het afweten, er is een transportprobleem, er zijn onvoldoende leerkrachten, vooral vakdocenten, de huisvesting van het onderwijzend personeel is ook niet wat het wezen moet en de veiligheid van het onderwijzend personeel is niet overal gegarandeerd. Dit bleek op een persconferentie vrijdag van minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Patricia Daniël, onderdirecteur Onderwijs Binnenland.
Volgens hen heeft het ministerie alles eraan gedaan om leerkrachten te doen vertrekken naar hun posten in het achterland, maar dat is niet overal gelukt. Daniel sprak over het gebrek aan gezond en schoon drinkwater. “Dit heeft ervoor gezorgd dat leerkrachten op eigen initiatief naar de stad zijn teruggekeerd.”
“‘Binnenland zal altijd een zorgenkindje blijven als het om leerkrachten gaat”
Volgens Ori is het watertekort, dat wordt veroorzaakt door de lage waterstand in de rivieren, in veel gebieden een groot zorgpunt. Samen met zijn collega’s van Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling en Sport, zoekt hij een oplossing. “
We zullen het moeten doen met droppings en vervoer van vers drinkwater naar die gebieden. Het heeft gelukkig een beetje geregend de afgelopen dagen, maar het is nog steeds een precaire situatie”, beaamde de minister. Extra beleid is volgens hem dringend nodig waardoor de watervoorziening voor scholen in het binnenland kan worden gegarandeerd.
Stroomvoorziening en transport
Een andere kopzorg is de gebrekkige stroomvoorziening in de dorpen. “Scholen en leerkrachtenwoningen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Soms zijn er ook geen generatoren of zonnepanelen”, deelde Daniël mee. Ze wees er verder op dat lokalen en de diensthuizen waar leerkrachten moeten verblijven dringend aan renovatie toe zijn.
De onderdirecteur benadrukte dat het transport van leerkrachten naar het zuiden van het land ook een probleem is. “Dat heeft gemaakt dat ze nog in Paramaribo zijn.” De veiligheid van onderwijzers in het binnenland is een andere grote uitdaging voor het ministerie. “Doordat de veiligheid van leerkrachten niet overal is gegarandeerd, worden ze naar de stad gehaald, waardoor scholen gesloten worden.”
Zowel Daniël als Ori stellen dat er een tekort is aan leerkrachten in het binnenland. Vooral de ‘vakleerkrachten’ zijn volgens het tweetal moeilijk te vinden. “Binnenland zal altijd een zorgenkindje blijven als het om leerkrachten gaat”, concludeerde Ori. Hij denkt dat afstandsonderwijs de beste oplossing kan zijn voor dit probleem.