
door Sharon Singh
PARAMARIBO — “De wereld stond even stil toen we hoorden dat we de tweede plaats hebben behaald. Omdat alle opvoeringen perfect waren, dachten wij geen kans te zullen maken op een prijs.” Zo reageert Demi Verkuijl (17), die met Sierra Gummels (16) tweede werd in de categorie Duo Contemporaine Dans (16-18 jaar) tijdens het Fida Festival in Belém, Brazilië.
Aan deze competitie hebben vooral dansers uit Braziliaanse steden meegedaan. Voor de wedstrijd werden ruim tachtig tot 120 choreografieën opgevoerd. “Ook de presentaties van andere dansers lieten je niet onberoerd. Er waren professionele dansers uit Rio de Janeiro en Argentinië die echt een bijzondere indruk hebben achtergelaten”, vertelt Marlène Lie A Ling aan de Ware Tijd.
Onvergetelijke ervaring
Balletschool Marlène heeft van 18 tot en met 22 oktober deelgenomen aan de viering van dertig jaar Festival International Danza Amazonia (Fida), georganiseerd door danspedagoge Clara Pinto. Na een intensieve week aan klassiek ballet en contemporaine dans is de groep met meer ervaring teruggekeerd naar Suriname.
De tien danseressen van zeven tot en met achttien jaar hebben volgens hun danspedagoge Suriname op een fantastische wijze op het festival gepresenteerd. Naast hun deelname aan competities en workshops, hebben de gevorderden elk hun choreografie in de beroemde Teatro Da Paz kunnen presenteren. “Voor hun was het een onvergetelijke ervaring.” Ze zagen een hartenwens in vervulling gaan.
Waardering
Over de workshops zegt Verkuijl dat bij jazz de deelnemers echt los konden gaan. Het was een leuke ervaring om ook andere stijlen te leren. “Het klassieke ballet was een masterclass en dat is op hoog niveau. In Suriname hebben we dat niet. Daarom waardeer ik het echt dat we mochten deelnemen aan het festival; een wereld gaat voor je open wat doorgroeien betreft.”
Die mening delen meer danseressen. Door mee te doen aan internationale festivals kom je steeds dichter bij je doel. De meeste pupillen van BSM zijn als peuter begonnen met dansen.
Sierra Gummels is eveneens onder de indruk van het niveau op het festival. “Het verschil zie je meteen: niet alleen de skills, maar ook het kostuum en al wat het zo mooi maakt zijn de mannelijke dansers, dat zie je niet in Suriname.”
Vleugje cultuur
Ze komt er ronduit voor uit: “Eerlijk, ik had niet gedacht dat we in de prijzen zouden vallen. Wij halen de top drie niet, als ik zo naar de presentaties kijk, maar door de geschiedenis is gebleken dat we vanwege onze unieke stijlen toch prijzen winnen.”
In het verleden heeft Suriname vaker de eerste prijs behaald tijdens danswedstrijden in Brazilië. Dat weet Gummels omdat haar moeder Brigitte Hilversum er ook heeft gewonnen. Zij was dertig jaar verbonden aan Marlène’s Balletschool.
Volgens Hilversum zijn de bewegingen van Surinamers technisch, maar met een vleugje cultuur. “We zijn anders omdat we bewust of onbewust de Surinaamse cultuur meenemen in onze bewegingen en dat maakt dat we ons onderscheiden van de rest.”
Dankbaar
Sierra: “Dankbaar zijn we sowieso voor onze prestatie. Het is heel lonend, omdat we zo hard hebben gewerkt. We zijn eerst met de choreografie bezig geweest en hebben flink geoefend. Dus het enige dat ik kan zeggen is dat al die moeite, het zweet en de discipline hebben geloond.”
Naast de vierdaagse workshops klassiek, jazz en musical, waren er andere leuke momenten voor de danseressen, zoals het bezoeken van een mall en een kerk. “Ik heb een leerrijke periode achter de rug. De Brazilianen reageerden enthousiast toen ze hoorden dat wij uit Suriname komen. Hun gastvrijheid is top.”