
‘Joining hands together to solve issues within the society’
Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO — “Sluit de ogen en haal diep adem in en adem weer rustig uit. Herhaal deze handeling en nu bij de derde keer: haal diep adem in en houdt die in tot je niet meer kan … en dan uitademen.” Onder meer op deze manier begeleidt agrariër Varsha Boejharat zaterdagavond deelnemers aan de bijeenkomst ‘Joining hands together to solve issues within the society’, in het Lalla Rookh-gebouw.
“Hoe voel jij je wanneer je na tien seconden in ademnood zit?” vraagt ze, om vervolgens zelf het antwoord te geven. “Inderdaad angstig en onrustig.” Haar instructies maken geen deel uit van een yogasessie, maar zij wil demonstreren hoe belangrijk zuurstof is voor de mens.
Gevolgen
Boejharat vindt dat er onvoldoende besef is over het belang van de natuur, de bron van het menselijke leven. “Kun jij je voorstellen wat er gaat gebeuren als wij zo doorgaan met milieuvervuiling en -vernietiging? Kunnen we zonder zuurstof leven?” Zij vertoont beelden van bomen die verdwijnen. “De natuur kan zonder ons, maar kunnen wij zonder de natuur? Zullen olie en gas ons zuurstof geven?” vraagt ze retorisch.
Vόόr haar korte presentatie heeft Mukhlis Karsodjojo, student Agrarische Productie van Anton de Kom Universiteit, een powerpointpresentatie verzorgd over klimaat en klimaatveranderingen. “Door menselijk handelen vindt er opwarming plaats van de aarde. Door grootschalige houtkap, veeteelt en uitstoot van broeikasgassen wordt het klimaat steeds meer beïnvloed.”
Het gevolg is dat gebieden onbewoonbaar worden door overstromingen, landbouwgebieden worden bedreigd door extreme hitte en nieuwe ziektes en plagen komen erbij. Op de ziektes en plagen hebben agrariërs vaak geen antwoord. Ook onderwerpen als milieuvervuiling, recycling, vrede en kennis en ervaring passeren de revue.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Hoewel Suriname een carbon-negatief land is, voelt het de directe impact van klimaatverandering. Gebieden in het binnenland kampten dit jaar met hogere waterstanden. De extreme hitte, die al enkele maanden aanhoudt, is ongekend.
Lydia Ori, coördinator Agrarische Productie op de universiteit en organisator van de avond, maakt duidelijk dat de samenleving als land een gedeelde verantwoordelijkheid heeft. De bevolking kan zichzelf beschermen door goed te zorgen voor het tropische bos.
Goudwinning is één van de vernietigers van het milieu, althans de methodes waarvoor de concessiehouders kiezen. En hoewel er wetten zijn, worden die niet nageleefd. Ook wordt er niet opgetreden.
Alle schakels
Ori: “Deze bijeenkomst is bestemd voor iedereen die wil bijdragen om de bewustwording op gang te brengen. Waarden en normen spelen een belangrijke rol. Meer dan ooit moeten we teruggaan naar de basis. Alle schakels zijn hiervoor nodig. Bijna alle religiën brengen een ode aan Moeder Aarde en toch merk je dat regels, meestal ongeschreven, worden vertrapt met alle gevolgen van dien. We staan vandaag de dag voor grote uitdagingen.”
Armoede, ongelijkheid, klimaatverandering en biodiversiteit zijn slechts enkele problemen die dringend moeten worden aangepakt. “Grote uitdagingen vereisen gedurfde actie om ze te overwinnen en dat is waar duurzame ontwikkelingsdoelen(SDG’s) om de hoek komen kijken”, stelt Ori.
De SDG’s zijn ontwikkeld om tegen 2030 een groenere, eerlijkere wereld te hebben. In 2015 hebben 193 landen, die lid zijn van de Verenigde Naties, deze doelen aangenomen. “Dus gelden ze voor alle landen, inclusief Suriname. Daarmee is ook een taak voor eenieder van ons weggelegd.” Ter afsluiting van het samenzijn kregen de aanwezigen elk een tomaat- en muntplant mee. Voor de versnaperingen lapiz, satelliet en chips koos de organisatie voor een milieuvriendelijke verpakking: bananenblad. Kokoswater en syurusap, die werden uitgedeeld, benadrukten de ‘groene gedachte’ van Ori.
