
SERIEUS!? / Ivan Cairo
De pas beëdigde granman van de Aluku, Simeon Glunder, is vorige week op bezoek geweest bij minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport. Een paar dagen eerder was hij door president Santokhi geïnstalleerd als het nieuwe grootopperhoofd van de Aluku.
Tijdens het kennismakingsbezoek bij de bewindsvrouw werd gesproken over koetjes en kalfjes, maar ook over serieuze zaken én problemen in het woongebied van de granman. Eén van de issues die hem zorgen baart is de vervuiling van de rivieren en kreken in het gebied door Brazilianen en Chinezen die aan goudwinning doen, vertelde hij aan de bewindsvrouw.
“De verhalen over vervuiling van de rivieren en kreken in het binnenland, vooral vanwege de goudwinning, zijn niet nieuw”
Behalve door de goudwinning vindt op een andere manier vervuiling plaats: er wordt afval in de rivier gedumpt met als gevolg dat het rivierwater onbruikbaar is. Vanwege de droogte is daar nu een tekort aan drinkwater en heeft president Santokhi enkele tientallen meters waterslang aan de granman geschonken zodat makkelijker water uit de rivier kan worden gepompt.
De verhalen over vervuiling van de rivieren en kreken in het binnenland, vooral vanwege de goudwinning, zijn niet nieuw. Helaas, de autoriteiten schijnen niet bij machte te zijn hier verandering in te brengen. Mijn conclusie is dat het te maken heeft met onwil. Een gebrek aan politieke wil.
We horen al decennia dat de regering maatregelen treft om goudzoekers te doen overstappen van goudwinning met kwik naar milieuvriendelijke productiemethoden. Jaar in jaar uit kwamen we dit tegen in begrotingen en de jaarrede van opeenvolgende presidenten. Echter, het is bij woorden gebleven.
Aan het begin van het millennium werden porknokkers warm gemaakt voor het gebruik van zogenoemde retorts, waarmee ze het kwik konden terugwinnen en dus minder hoefden te gebruiken. Dat project is als een nachtkaars uitgegaan. Jaren later was er weer een opvlieger: er zouden shaking tables worden geïntroduceerd. Dat idee bleek een doodgeboren kind.
Toen kregen we OGS. Die zou eventjes de goudsector ordenen en iedereen zou braaf de centjes aan de fiscus afdragen en in de pas lopen. Ook dat werd een fiasco. Intussen stapelen de rapporten en onderzoeksresultaten over de ernst van kwikvergiftiging bij delen van de samenleving, met name binnenlandbewoners, zich op. Ik ben er bijna van overtuigd dat geen enkel lid van de regering de afgelopen twintig tot dertig jaar deze rapporten heeft gelezen.
Aan schijnbewegingen om tot ordening te geraken, kennelijk bedoeld om de samenleving in slaap te sussen, hebben we de afgelopen jaren geen gebrek gehad. Granman Glunder heeft nu zijn bezorgdheid uitgesproken en ik ben er zeker van dat de minister heeft beloofd dat het probleem zal worden aangepakt. Helaas, ik ben bang dat de granman, naarmate zijn termijn als stamleider vordert, een illusie armer zal worden. Zo werkt de Surinaamse politiek: veel beloften, weinig daden.