
door Jason Pinas
PARAMARIBO — “De overheid zal de criminaliteit nooit alleen kunnen beheersen. Wat wij vandaag hebben aan veiligheid is een gemeenschappelijke inspanning van de hele samenleving.” Dit benadrukte Humphrey Tjin Liep Shie, oud-korpschef en veiligheidsadviseur van president Chandrikapersad Santokhi tijdens de openbare discussieavond ‘Veiligheid in Suriname’ van de Nationale Partij Suriname (NPS) in Grun Dyari.
Volgens hem kan het gemakkelijk fout gaan wanneer de instanties, die zich bezighouden met de bescherming van de gemeenschap, niet op scherp zijn. De rellen van 17 februari zijn voor hem een goed voorbeeld van hoe snel zaken kunnen escaleren. “Ik heb op die dag omstreeks twaalf uur ‘s middags gereden door de stad en het leek alsof ik in een ander land was. Mensen die van links naar rechts renden, winkels waarvan de deuren werden opengetrapt, winkeliers werden beroofd en overheidsgebouwen die zwaar werden bekogeld.”
Data
Tjin Liep Shie noemt die ‘Zwarte vrijdag’ “één van de momenten die iedereen met de neus op de feiten drukt dat sommige zaken anders moeten worden aangepakt”. De oud-korpschef pleit voor een betere samenwerking tussen de veiligheidsdiensten onderling en de gemeenschap.
Uit zijn presentatie blijkt dat er van sommige zaken onvoldoende gegevens beschikbaar zijn. Zo is er geen recent onderzoek gedaan naar het subjectieve veiligheidsbeeld. “Het is mogelijk om het veiligheidsgevoel te meten”, stelt hij. “Maar we hebben het als samenleving reeds langer dan twaalf jaren niet nodig gevonden om die metingen te verrichten en te weten waar we staan, om zo te kunnen bijstellen en bijsturen.”
Rampen
Samen met collega-veiligheidsadviseur Melvin Linscheer en kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft Tjin Liep Shie vrijdagavond een beeld gegeven van de meerdere factoren die een rol spelen bij de veiligheid van een land. Hij merkte daarbij op dat veiligheid in verschillende categorieën kan worden verdeeld. Als voorbeeld noemde hij verkeersveiligheid, gezondheid en nationale veiligheid.
Slijngard zei dat binnen de keten van de nationale veiligheid rampenbeheersing niet moet worden onderschat. Volgens hem heeft het NCCR in de afgelopen twintig jaar een cruciale rol gespeeld bij ‘rampen’ in Suriname. Overstromingen, droogte, rukwinden, schaarste aan voedsel en drinkwater zijn de meest voorkomende. “Dit zijn allemaal zaken die een negatieve invloed hebben op het veiligheidsbeeld van Suriname”, aldus Slijngard.