
VOOR DE ZOVEELSTE keer in relatief korte tijd werd Suriname opgeschrikt door een geweldsincident gericht tegen de media. Het in 2022 opgerichte radiostation Lim FM van voormalig regeringswoordvoerder Clifton Limburg werd dinsdagochtend slachtoffer van een beschieting. Daarbij is met hagelpatronen geschoten, waardoor een voertuig op het terrein van het mediabedrijf annex woonhuis is geraakt en beschadigd.
Door wie en/of in opdracht van wie deze lafhartige daad is gepleegd, is niet bekend. De politie is nog bezig met het onderzoek. Lim FM-directeur Limburg zegt niet te weten uit welke hoek de aanval komt, maar maakt duidelijk zich niet uit het veld te laten slaan. Hij zegt niet te zullen buigen voor intimidatie.
Het is toe te juichen dat behalve de Surinaamse Vereniging van Journalisten ook andere maatschappelijke organisaties, waaronder politieke partijen en een mensenrechtenorganisatie, deze aanval krachtig hebben veroordeeld. Helaas, er is van de vakbeweging, het bedrijfsleven en religieuze organisaties geen officieel standpunt vernomen.
Handelingen zoals die van dinsdagochtend horen niet thuis in een democratische rechtstaat zoals Suriname. Terecht zegt de NPS in haar verklaring: “Persvrijheid is in elke democratische rechtstaat onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. In Suriname is dit grondrecht vastgelegd in de Grondwet. Iedereen mag schrijven en zeggen wat hij of zij wil in de media en tegenwoordig mag dit ook via de sociale media. Voorwaarde is dat de uitspraak niet in strijd mag zijn met de wet. Belediging, smaad, laster en aanzetten tot discriminatie of haat zijn bij wet streng verboden.” Dit beginsel wordt ook onderschreven door de overige organisaties die de beschieting hebben afgekeurd.
Vooral van belang is dat met name de regering het voortouw neemt en er alles aan doet om een zodanige sfeer en omgeving te scheppen waarin de vrijheid van meningsuiting vrijelijk kan worden beleefd. Het is daarom van het allergrootste belang dat de regering zich inzet om schenders van dit recht hard aan te pakken. Ze moet ervoor zorgen dat zij, noch andere overheidsinstituten, dat recht schenden of beperken, zoals het arbitrair burgers oppakken die kritiek hebben op overheids- of regeringshandelen en opsluiten zonder hen te laten berechten door de onafhankelijke rechter.
Daarnaast dient de samenleving te worden geïnformeerd over het resultaat van onderzoeken die worden gepleegd bij aanslagen of intimidatiepogingen tegen journalisten of mediahuizen. In december 2021 werden scherpe handgranaten onder een voertuig bij de woning van journalist Jason Pinas gelegd. De regering beloofde een diepgaand onderzoek. Vastgesteld is dat de wapens uit het arsenaal van het Nationaal Leger kwamen.
Ondanks harde toezeggingen is de regering tot nu toe in gebreke gebleven om de Surinaamse Vereniging van Journalisten volledig en transparant te informeren wat het eindresultaat van dat onderzoek is geweest. Wanneer zelfs deze eenvoudige beloften niet worden nagekomen, rijst de vraag hoe serieus de regeringsautoriteiten moeten worden genomen wanneer dergelijke onderzoeken worden aangekondigd.