
“Het mooiste aan de muziek van Mike del Ferro zijn de culturen en belevenissen die hij in zijn composities weet te verwerken en die ook duidelijk hoorbaar zijn”, vertelt musicus Jason Eduwaiti aan de Ware Tijd. Het publiek heeft zondag tijdens het Suriname Jazz Festival in Courtyard by Marriott al een voorproefje gehad van de gevarieerde muziek gecomponeerd door Del Ferro. Zaterdagavond is er nog een mogelijkheid om de artiesten samen te zien musiceren in Don Julio.
Tekst en beeld Sharon Singh
Het belooft volgens Eduwaiti een klassieke jazzy jamavond te worden. Bij jamsessions, in een ongedwongen ambiance, laten musici vaak hun creativiteit de vrije loop. Daarom zijn de verwachtingen hoog.
Mike del Ferro, een internationaal bekroonde pianist en componist uit Nederland, heeft beloofd dat hij bij zijn volgende bezoek aan Suriname een compositie zal presenteren met typische Surinaamse invloeden. Na zijn show op het Suriname Jazz Festival heeft hij besloten een korte vakantie te houden.
“Als je met top musici werkt en die hebben de juiste mentaliteit en zijn ook nog fijne mensen, dan is alles makkelijk”
Mike del Ferro
Hij laat zich daarbij gewillig meesleuren naar diverse muziekevenementen in Paramaribo. “Ik heb het hier erg naar mijn zin; het is niet mijn eerste keer in Suriname en het zal zeer zeker niet de laatste keer zijn”, houdt hij de krant voor. In 2009 was hij er voor het eerst, toen op het Suriname Jazz Festival in Hotel Torarica en daarna in 2015 op uitnodiging van het Conservatorium Suriname.
Eerbied
De vibe tussen Del Ferro en Eduwaiti is best interessant. Beiden zijn eerbiedig naar elkaar en spreken vol lof over elkaars talent. Het klikte meteen tussen de twee. Eduwaiti: “De samenwerking met Mike is geweldig; hij is uniek. Hij reist veel en maakt heel wat dingen mee die hij met gemak in zijn muziek opneemt.” Het zijn de invloeden van diverse genres in zijn compositie, die indruk hebben gemaakt op Eduwaiti.
Het respect blijkt wederzijds. Over zijn optreden met de Surinamer zegt Del Ferro: “Als je met top musici werkt en die hebben de juiste mentaliteit en zijn ook nog fijne mensen, dan is alles makkelijk.”

North Sea Jazz Festival
Eduwaiti is behalve contrabassist basgitarist, gitarist, zanger, componist en muziekdocent. “Het was een droom van mij om met het Metropool Orkest te spelen. Ik kan het nog steeds niet geloven. Het was zo mooi!” deelt hij zijn ervaring over het optreden op het North Sea Jazz Festival eerder dit jaar in Rotterdam, Nederland.
Aanvankelijk had hij één nummer moeten spelen, maar het publiek wilde meer. “Ik heb uiteindelijk zeven liedjes gepresenteerd. Dat was gaaf.” Op de tweede dag mocht hij zijn eigen show draaien op het festival.
Vόόr het optreden bij het North Sea Jazz Festival, was zijn visumaanvraag geweigerd. “Dat was zwaar om te verteren”, erkent hij. De artiest kreeg een officiële uitnodiging van het Fonds Podiumkunsten te Den Haag om op te treden. “Als motivatie voor de afwijzing is gezegd dat het vermoeden bestaat dat ik vanwege de financiële situatie in Suriname zal onderduiken.”
De artiest vond het raar, omdat hij sinds 2018 reist en nooit eerder hem toegang tot het land is ontzegd. Dat heeft aardig wat tongen losgemaakt, nationaal en internationaal. Hij kreeg kort daarna weer een uitnodiging voor het North Sea Jazz Festival en toen werd zijn visum wel gehonoreerd. “Het is allemaal goedgemaakt door mijn presentaties op het North Sea Jazz Festival.”
Bemoeienis politiek
Del Ferro springt in de bres voor zijn Surinaamse collega. “Ik heb het nooit over politiek, maar dit is schandalig”, luidt zijn ongezouten kritiek. De geschiedenis die Suriname met Nederland heeft, zou juist voordelen aan Surinamers moeten opleveren. “Een burger met een Surinaams paspoort zou zonder al te veel moeite te doen een visum moeten kunnen krijgen om Nederland te bezoeken. Dat je überhaupt een visum nodig hebt, vind ik te gek. Dat verdient het land niet. Toen ik in Nederland begon te spelen met andere mensen, begon het eigenlijk met de Surinaamse/Antilliaanse scene in Amsterdam, met Eddy Veldman (drummer) en Pablo Nahar (basgitarist).”
Hij was toen twintig jaar en die connectie met de Surinaamse en Antilliaanse muziekcultuur is altijd blijven hangen. In Suriname heeft hij inmiddels heel wat muziekvrienden en die nemen hem graag mee naar verschillende events. Over zijn shows tijdens het Suriname Jazz Festival vertelt hij dat het een zelfde trend is als de rest van de wereld: na Covid-19 snakt men wereldwijd naar cultuur en muziek. “Dat is maar goed ook, want het bewijst hoe belangrijk cultuur en muziek voor de mens zijn.” Hij is van plan zijn liefde en passie voor de muziek, zaterdag te delen met het publiek.
De muzikale reis van Mike del Ferro begon met klassieke piano op negenjarige leeftijd, maar hij raakte verliefd op jazz. Hij behaalde een master ‘Hedendaagse muziek’ aan het Conservatorium van Amsterdam, won de eerste prijs op het Rotterdam Jazz Pianoconcours in 1989 en de solistenprijs van The International Euro Jazz Contest in Brussel en op een internationaal jazzconcours in Tsjechië.Del Ferro heeft sindsdien samengewerkt met bekende muzikanten, onder wie Toots Thielemans, Branford Marsalis en Randy Becker. Met meer dan twintig albums op zijn naam, staat hij bekend om zijn veelzijdigheid en beheersing van verschillende muziekgenres. Hij heeft jazzpianoles gegeven aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, België. Zijn wereldwijde reizen naar 117 landen heeft zijn muzikale benadering gevormd, waarbij hij culturele invloeden en muziekstijlen combineert.