
Tekst en beeld Tascha Aveloo
PARAMARIBO — “Ik heb pas vandaag veel van de verhalen gelezen en nu zie ik de gezichten van degenen die ze hebben geschreven en moet zeggen dat het mij enorm inspiratie geeft om door te gaan. Met dit contest zie je dat er jongeren zijn die de basis van normen en waarden begrijpen en zich ook daarover uiten”, zegt Dirk Currie, voorzitter van stichting Wi Tru Sranan.
Hij heeft het over de inzendingen van een door zijn organisatie uitgeschreven schrijfwedstrijd over het thema ‘Waarden en normen’. De wedstrijd werd gehouden in verband met Wereld Waardendag, 20 oktober, waarbij wereldwijd extra aandacht wordt gegeven aan normen en waarden in een samenleving. “Denken we echt na over wat het die en hun invloed op ons bestaan? In deze wereld die steeds meer wordt verdeeld, geven normen en waarden ons richting. Hoe zetten we ze in om een betere samenleving te hebben?” zei Wendy Ramautarsing, ondervoorzitter van de vijfkoppige jury. Zij legde uit dat de inzendingen ‘blind’ werden beoordeeld, dus zonder dat de juryleden wisten wie wat had geschreven.
Winnaars
In de leeftijdscategorie 13-17 jaar werd Laquenda Kadosoe winnaar. Ze kreeg voor SRD 7.000 aan waardebonnen. Als tweede eindigde Jurmail Soerodikromo die in aanmerking kwam voor SRD 5.000 aan waardebonnen en derde werd Ishaan Badal (SRD 3.000 aan waardebonnen). Er werden ook vier troostprijzen toegekend en één bijzondere prijs werd uitgereikt voor een ingezonden bijzonder gedicht. Elk van de zes winnaars las een kort deel van hun verhaal voor.
In de categorie 18-25 jaar werd Abigail Kasnawi eerste, Shereen Matodrono tweede en Anjali Nagesar derde. De top drie kwam in aanmerking voor waardebonnen van respectievelijk SRD 7.000, SRD 5.000 en SRD 3.000. In de groep 8-12 jaar waren er geen inzendingen.
Push
De negentienjarige Kasnawi, student op het Medisch Wetenschappelijk Instituut, werd door een aankondiging op Facebook geprikkeld om mee te doen en zo meer te weten over wat normen en waarden zijn. “Ik denk dat je normen waarden vaak van huis uit meekrijgt. Je leert wat goed en kwaad is en daar probeer ik me aan te houden. Normen en waarden verschillen van cultuur tot cultuur, maar we zouden meer moeten kijken naar wat we gemeenschappelijk hebben. En we zouden vandaaruit moeten proberen om elkaar beter te begrijpen. We moeten niet focussen op de verschillen.”
Currie legt uit dat bij de oprichting van Wi Tru Sranan op 16 juli 2021 men eerst wilde uitgaan van leiderschap. “Maar we kwamen erachter dat als je het hierover hebt, je misschien niet eenieder aanspreekt. We hebben toen gekeken wat aan de basis ligt van leiderschap en dat zijn waarden en normen, omdat die voor iedereen de grondslag zijn om de leíder te zijn van je eigen leven.” Hij vertelt dat bij de start van de organisatie hij tegen de andere bestuursleden had gezegd dat de stichting zich richt op langetermijndoelen. “We lopen een marathon en weten dat we dan soms moe worden, maar het zijn deze soort momenten die je die boost geven om door te gaan. Vooral daar het gaat om jonge mensen. Ze geven je die push en laten merken dat er licht is in die tunnel.”