
INGEZONDEN
Vier dagen na de dodelijke aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober kwam de reactie van India’s premier Narendra Modi, waarin hij het terrorisme veroordeelt en zijn solidariteit betuigt met Israël. India onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met zowel Israël als de Palestijnse kant en moet dus voorzichtig zijn in zijn publieke berichtgeving. Maar de relatie met Israël is de afgelopen jaren intiemer geworden. De oorlog tussen Israël en Hamas kan de twee landen nog dichter bij elkaar brengen.
Tijdens de eerste decennia van onafhankelijkheid onderhield India nauwe betrekkingen met de Palestijnen. De betrekkingen met Israël begonnen zich pas na de Koude Oorlog te versterken. Een belangrijk moment kwam in 1999 toen Israël wapens naar India stuurde tijdens de Kargil Oorlog van India met Pakistan in Jammu en Kashmir. Maar de banden zijn in het Modi-tijdperk tot grote bloei gekomen. In 2017 was Modi de eerste Indiase premier die Israël bezocht. Sindsdien zijn de handel en wapenverkoop tussen de twee landen enorm toegenomen.
“Ondanks dit alles kan India het zich niet veroorloven de indruk te wekken dat het volledig de kant van Israël kiest”
De vergelijkbare harde aanpak die Modi en zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu volgen in de strijd tegen het terrorisme, hebben de betrekkingen tussen de twee landen versterkt. Dat terrorisme de aanleiding was voor de oorlog tussen Israël en Hamas heeft een sterk gevoel van solidariteit gewekt bij India, omdat dit land vanaf zijn onafhankelijkheid in 1947 te kampen heeft met aanslagen en een aanhoudende dreiging van afscheiding door gewelddadige aanslagen van de circa 65 afscheidings bewegingen.
Recente geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten hebben het partnerschap tussen de twee landen versterkt, maar tegelijkertijd enige afstand tussen India en de Palestijnen gecreëerd. India verwelkomde de Abraham-akkoorden van 2020 die de betrekkingen van Israël met enkele van zijn Arabische buren normaliseerden en de opkomst van nieuwe initiatieven mogelijk maakten – zoals de I2U2-quad (Alliantie van India, Israël, Verenigde Arabische Emiraten en Verenigde Staten) en een nieuwe transportcorridor – waartoe ook India behoort. Samenwerking tussen verschillende landen in het Midden-Oosten is van groot belang voor India mede vanwege de handelsbelangen en de grote Indiase diaspora in de Arabische Golf.
Dilemma voor India
De betrekkingen van India in het Midden-Oosten sluiten ook nauwer aan bij de belangen van Israël dan die met de Palestijnen. Sommige van India’s toppartners in de regio, zoals Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, onderhouden formele betrekkingen met Israël, terwijl Saudi-Arabië bezig was een normaliseringsovereenkomst te sluiten voordat de oorlog tussen Israël en Hamas begon.
Iran, een bondgenoot van Hamas, is één van de weinige staten in het Midden-Oosten die problemen ondervindt in zijn betrekkingen met India, vooral omdat New Delhi zijn commerciële banden met Teheran heeft verkleind uit vrees voor de Amerikaanse sancties. Ondanks dit alles kan India het zich niet veroorloven de indruk te wekken dat het volledig de kant van Israël kiest. Het land steunt nog steeds de tweestatenoplossing en heeft de afgelopen jaren in verschillende resoluties van de Verenigde Naties tegen Israël gestemd en humanitaire hulp aan Palestijnse vluchtelingen toegestaan. India zal geen belangrijke partners in het Midden-Oosten willen tegenwerken die geschokt zijn door de brutaliteit van Israëls vergelding in Gaza na de Hamas-aanvallen.
Reacties
Zuid-Aziatische landen hebben op de crisis in Israël en de Palestijnse gebieden gereageerd zoals mocht worden verwacht. De staten die Israël niet erkennen – Afghanistan, Bangladesh, Maldiven en Pakistan – hebben minder gezegd over het terrorisme van Hamas, maar hebben in plaats daarvan de wreedheden van Israël in Gaza benadrukt en de oproepen voor een Palestijnse staat herhaald.
Nepal en Sri Lanka, twee landen die formele betrekkingen onderhouden met Israël, hebben hun publieke boodschap meer op de Hamas-aanvallen gericht. De reactie van Nepal was vergelijkbaar met die van India en betuigde solidariteit met Israël. Echter, Nepal werd rechtstreeks getroffen: tien Nepalese studenten werden gedood bij de Hamas-aanvallen in Israël, terwijl verschillende anderen nog steeds worden vermist.
De reactie van Sri Lanka was evenwichtiger dan die van andere landen in de regio, waarbij bezorgdheid werd geuit over de sterfgevallen in zowel Israël als Gaza. Bhutan, dat ook formele betrekkingen onderhoudt met Israël, heeft geen publieke reactie gegeven op de oorlog.
Deze strijd tussen Israël en Hamas heeft verschillende directe gevolgen voor de belangen van de genoemde Zuid-Aziatische staten. India en Nepal hebben elk een aanzienlijk contingent burgers in Israël. Bangladesh, India, Nepal en Pakistan hebben grote aantallen werknemers in de Golfstaten en een bredere regionale oorlog kan hun veiligheid in gevaar brengen. Ook zijn er militante islamitische partijen in Bangladesh en Pakistan die vijandig tegenover Israël staan; zij kunnen protesten organiseren die gewelddadig kunnen worden en de vrede in de hele regio bedreigen.
Rudie Alihusain
(Vertaling en bewerking: South Asia brief, Will India draw closer to Israël, South Asia Brief, 11 oktober 2023)
De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.