
Zoektocht Surinaamse jongeren naar slavernij en migratie
door Steven Seedo
PARAMARIBO — Het nieuwe lesprogramma ‘Geregistreerd Suriname’, ontwikkeld door ervaren Surinaamse geschiedenisdocenten, richt zich op de zoektocht van Surinaamse jongeren naar slavernij en migratie. Met als centrale figuur Affie, geboren in slavernij in 1849, worden scholieren meegenomen op een fascinerende reis door de geschiedenis van Suriname. Ze gaan op zoek naar haar familiegeschiedenis.
Het programma, dat een samenwerking is tussen stichting Sukru Patu Saramacca en stichting Stil Verleden Nederland, zal op zestien scholen worden uitgevoerd. Het begint met een pilotfase (20 november-11 december) op Kangoeroe High van Kangoeroe Community Scholen en de Scholengemeenschappen van Moengotapoe, Nickerie en Saramacca.
“Het project streeft naar het stimuleren van actieve betrokkenheid bij het behoud van historisch erfgoed”
Behoud historisch erfgoed
Sophietje Alexandra Terzol, moeder en Affiba, oma van Affie, worden in de slavenregisters gevonden als eigendommen van Bessie van Castilho. Zij werden later verkocht aan Samuel Sanches. Het ontbreken van informatie over erfenis of schenking voegt een extra laag van mysterie toe aan deze historische verkenning. “Het idee voor dit project ontstond na gesprekken met de directeur van het Nationaal Archief van Suriname (NAS), Rita Tjien Fooh en Maria Reinders-Karg van stichting Stil Verleden Nederland”, vertelt voorzitter Roy Zondervan van stichting Sukru Patu Saramacca.
Het hoogtepunt van het project wordt het geplande bezoek aan het NAS, waar studenten niet alleen sporen van slavernij zullen ontdekken, maar ook inzicht zullen krijgen in de migratiepatronen die de kern van de geschiedenis van Suriname vormen. Ze krijgen de gelegenheid om de geschiedenis op een tastbare en betekenisvolle manier te ervaren.
Financiële steun van Nederlandse culturele fondsen biedt deelnemende scholieren en leerkrachten de mogelijkheid om diep in de documenten en archieven van Surinames rijke verleden te duiken. “Het project streeft niet alleen naar kennisoverdracht, maar naar het stimuleren van actieve betrokkenheid bij het behoud van historisch erfgoed.”
Internationale samenwerking
Zondervan benadrukt de waarde van internationale samenwerking en de gedeelde verantwoordelijkheid om cultureel erfgoed te koesteren en te delen. Dat alles wordt onderstreept door de steun van het Fonds voor Cultuur Participatie en Dutch Culture. Deze samenwerking illustreert niet alleen financiële steun, maar ook een symbolische handdruk tussen landen voor culturele verdieping.
Het project belichaamt verder de kracht van culturele samenwerking op internationaal niveau. Het zal niet alleen de geschiedenis van Suriname belichten, maar ook de weg effenen voor een diepgaande culturele uitwisseling tussen Suriname en Nederland. Deze brug tussen heden en verleden belooft een belangrijke mijlpaal te worden in de culturele ontwikkeling tussen de twee landen.
Uitbreiding
Na de pilot op de vier scholen zal het ‘Geregistreerd Suriname’-programma vanaf medio januari 2024 worden uitgebreid naar twaalf middelbare scholen in het land. Deze stap betekent niet alleen een grotere reikwijdte van het programma, maar ook verdere verdieping van de kennis over slavernij en migratie onder de jonge generatie. Het programma zal leerlingen actief betrekken bij interactieve activiteiten, gericht op het ontcijferen van historische documenten en archieven.
De toekomst van ‘Geregistreerd Suriname’ schetst een veelbelovend beeld. Niet alleen wordt het een onlosmakelijk onderdeel van het onderwijsprogramma, maar het dient ook als een bron van inspiratie voor komende generaties. De voortdurende bijdrage aan een dieper begrip van het verleden en het actieve behoud van historisch erfgoed worden geaccentueerd.
Het programma streeft niet alleen naar kennisoverdracht, maar ook naar het bevorderen van een kritisch bewustzijn over de complexe erfenis van slavernij en de hedendaagse invloeden ervan op Suriname. In plaats van slechts een educatief initiatief te zijn, blijft ‘Geregistreerd Suriname’ een krachtig instrument voor culturele en historische bewustwording in het land. Het belooft niet alleen een transformatie in het onderwijslandschap, maar draagt ook bij aan een bredere maatschappelijke impact door de kritische betrokkenheid van de jongere generatie bij hun historische erfgoed te stimuleren.