
Tekst en beeld Audry Wajwakana
PARAMARIBO — Mensenrechtenactivist Patrick Liesdek schrijft geschiedenis. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de LGBTQ+-geschiedenis van Suriname, van 1692 tot 2021 en deze vastgelegd in de publicatie ‘Love – A History of Hate in Suriname’. De ondertiteling is ‘Hide, Flee or Suïcide’.
Het is de eerste keer dat de geschiedenis van de LGBTQ+-gemeenschap is vastgelegd, wat dit boekwerk uniek maakt voor Suriname en de regio. Het telt 366 pagina’s en is in het Engels geschreven. “Van meet af aan was het duidelijk dat deze geschiedenis in een breed perspectief moet worden gezien en een significante relevantie heeft voor de strijd van de basis van mensenrechten in bijna alle landen van de wereld”, verklaart hij de gedachte om het boek in de Engelse taal uit te brengen.
“Dit boek zou in een zestigtal landen verboden zijn en de auteur zou worden opgesloten”
Patrick Liesdek
Onderzoek
De letters LGBTQ+ staan voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en queer. Er zijn meer vormen van seksuele oriëntatie en genderidentiteit die niet heteroseksueel of cisgender zijn, waarvoor de + staat.
Het boek is maandag in Spice Quest gepresenteerd als onderdeel van de activiteiten van de Pride Month 2023 en het project ‘Stand with us’. De auteur werd daarbij door Zulile Blinker geïnterviewd.
Liesdek heeft zes jaar onderzoek gedaan. Behalve literatuuronderzoek dook hij in archieven. “Ik ben een expert geworden in het lezen van oude handschriften”, zegt hij grappend. In de publicatie belicht hij chronologisch in hoofdlijnen de vroege gedragingen, sociaal en cultureel leven, het begin en verhoogd activisme, belangenbehartiging vanaf de zeventiende eeuw tot de recente uitdagingen waarmee deze groep te maken heeft. Aspecten die allemaal verweven zijn door politiek en beïnvloed door religie.
Nog lange weg te gaan
Aanleiding om het boek te schrijven was voor hem vooral vanuit zijn mensenrechtenactivisme. Er moet volgens Liesdek nog veel strijd worden geleverd om gelijkheid te verkrijgen. Daarnaast wil hij voorkomen dat anderen het wiel opnieuw ontdekken. “Want de informatie is er”, zegt hij. Die heeft hij bij elkaar gebracht.
Het meest opmerkelijke van het onderzoek vindt hij dat als de term LGBTQ+ wordt vervangen door bijvoorbeeld rechten van inheemse, rechten van vrouwen of een andere minderheidsgroep het boek ook voor hen is geschreven. “Het komt dus op hetzelfde neer. Wij hopen dat het ook die gebieden bereikt, waar het niet mogelijk is om in de verste verte LGBT te zijn. Dit boek zou in een zestigtal landen verboden zijn en de auteur zou opgesloten worden”, zegt Liesdek.
Breed bereikbaar maken
Vergey Miles, een jonge mensenrechtenactivist, is Liesdek dankbaar voor het onderzoek over één van de kwetsbare groepen in Suriname. Voor hem biedt het boek een handvat om terug te blikken op deze groep. Hij heeft het boek gelezen en zegt dat hij nooit stil heeft gestaan bij de totstandkoming van een inclusieve werkomgeving voor de LGBTQ+. Miles, ook rechtenstudent en zangleraar, zal het boek warm aanbevelen aan jongeren.
‘Love – A History of Hate in Suriname’ is mede gefinancierd door de Europese Unie met wiens steun Projekta, Stand with Us en Parea Suriname een breed draagvlak willen bereiken voor de erkenning van de LGBTQ+-rechten in het land. Om het boek voor eenieder bereikbaar te maken zijn exemplaren aan bibliotheken, mensenrechtenorganisaties en het Nationaal Archief Suriname aangeboden.