
PARAMARIBO ꟷ Siegmien Staphorst voorzitter van de sociaal-culturele organisatie Naks, laat een zucht van opluchting horen terwijl ze leest dat de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal voorlopig is stopgezet. “Ik vind het verstandig dat de regering heeft geluisterd naar het protest vanuit de samenleving. Ze kon natuurlijk evengoed doorgaan, maar dit getuigt van wijsheid en daar ben ik zeer blij mee”, zegt Staphorst.
Naks is dinsdag begonnen met een online petitie waarin ze de regering vraagt de bouw stop te zetten van de nieuwe DNA-vergaderzaal. Daarin vroeg de organisatie dat partijen na stopzetting in dialoog gaan met elkaar om te voorkomen dat de houten binnenstad van Paramaribo haar status als werelderfgoed verliest. “We hebben in een dag ruim 760 handtekeningen ontvangen uit Suriname en de diaspora. Dat wil ook wat zeggen”, zegt Staphorst.
Door akkoord te gaan met het ontwerp van de nieuwe vergaderzaal van DNA die niet voldoet aan de door gestelde richtlijnen voor bouw in de binnenstad van Paramaribo dreigde de site als werelderfgoed geschrapt te worden door de Unesco.
Voorlopig
De regering heeft woensdag in een bericht op de overheidswebsite deboodschap laten weten dat ze de bouw voorlopig stopzet. ‘Dit naar aanleiding van opmerkingen die zijn gemaakt over de architecte opbouw van het vergadercomplex”, stelt minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De bewindsman verwacht dat er na goed dialoog een akkoord bereikt zal worden met partijen. “Er is goed overleg geweest tussen Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Riad Nurmohamed van Openbare Werken. Er is gezamenlijk besloten om alle documenten rond de case goed te herzien”, staat in het bericht.
Kalf halfdood
Staphorst die alle voorvechters voor behoud van de werelderfgoedstatus van de houten binnenstad van Paramaribo bedankt, vindt een ding jammer: “Waarom nu pas? Waarom de put dempen pas wanneer de kalf bijna verdronken is. Alle documenten die nu bekeken worden hadden veel eerder geraadpleegd kunnen worden”, stelt ze.
Ze roept de overheid op niet rancuneus te handelen richting de ambtenaren Stephen Fokke (site manager) en Vidya Narain (secretaris-generaal van Unesco-commissie in Suriname), “Dat zijn keiharde voorvechters die hun positie hebben opgegeven voor waar ze in geloven. Dat is pas inzet. De overheid moet ze dankbaar zijn dat ze dat hebben gedaan en Naks bedankt ze ook”, aldus Staphorst.