
Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo
PARAMARIBO — “Ik heb mijn recepten echt goed doordacht. Ik doe veel onderzoek en probeer zoveel mogelijk een goede samenhang van smaken te maken. Veel van mijn recepten zijn afgeleid van klassieke bestaande recepten. Meer ook omdat niet alle ingrediënten beschikbaar zijn in Suriname, waardoor ik moet substitueren met Surinaamse ingrediënten die dan wel gewoon goed erbij passen.” Dit zegt Zoë Leeflang, die vrijdag aan de Washingtonstraat een nieuwe stap in haar leven maakt, tegen de Ware Tijd.
Haar eigen Japans en Koreaans geïnspireerd restaurant Norri Zushii SR opent, na een voorproefje zaterdag, officieel de deuren. De plek is simpel ingericht met DIY’s en de muren zijn behangen met kunstwerken. Bezoekers worden beschouwd als familie, want voordat ze de deur uitgaan, mogen ze aan de muur, waar een schilderij van een Japanse bloesem staat, hun naam schilderen.
“Sushi hoeft niet duur te zijn. Als je met niet rauwe ingrediënten werkt, maak je dit gerecht betaalbaar”
Van hobby naar restaurant
Het restaurant is gespecialiseerd in sushi-gerechten, maar niet gewoon sushi. Waarom veel mensen geen sushi (durven te) eten, komt omdat veel smaken met rauwe vis worden gemaakt en vaak ook duur zijn. Om mensen over deze drempel heen te helpen en ook een sushi-ervaring te laten hebben, besloot Leeflang om non raw sushi aan te bieden. “Dit idee is ontstaan door mijn onbetaalbare liefde voor sushi. Dit gerecht werd mij te duur, waardoor ik het zelf wilde maken. Dat heb ik geleerd en vrienden laten proeven. Het viel zo goed in de smaak, dat zij er vaker om vroegen en toen besloot ik er een business van huis uit te maken en te verkopen.”
Het ging uiteindelijk zo goed, dat Leeflang besloot uit te breiden naar een restaurant, eerst met een familielid, maar uiteindelijk besloot ze zelfstandig een zaak te beginnen. “Sushi hoeft niet duur te zijn. Als je met niet rauwe ingrediënten werkt, maak je dit gerecht betaalbaar.”
Wat haar product uniek maakt, is dat zij aan dit originele Japanse gerecht een Surinaams tintje heeft gegeven. ook heeft ze zich laten beïnvloeden door verschillende plekken en culturen uit Azië, zowel Indisch, Koreaans als Vietnamees.

Menu
Het restaurant biedt naast sushi andere gerechten aan. Leeflang stelt dat er niet veel ramen soep-mogelijkheden zijn in Suriname en daar wilde zij op inspelen. Naast dumplings biedt Norri Zushii SR ook tempura en gefermenteerde snacks. “Alles is zo een beetje ontstaan uit de dingen die ik zelf lekker vind, maar die uiteindelijk onbetaalbaar werden of moeilijk te krijgen. Dus besloot ik te leren ze zelf te maken.”
Uniek noemt ze dat zij haar eigen sauzen en specerijenmixjes maakt met zoveel mogelijk Surinaamse ingrediënten in combinatie met Aziatische. Hierdoor ontstaat er een combinatie van een bekende smaak met een nieuwe kick. Het feit dat het restaurant geen rauwe vis- of vleesgerechten verkoopt en zoveel mogelijk alles huisgemaakt doen, noemt ze een unicum. “Een geheim ingrediënt bij al mijn gerechten is heel veel liefde.”
Koken
Leeflang heeft koken altijd leuk gevonden. Het begon met haar moeder helpen in de keuken. Als alleenstaande ouder had die het vaak druk met werken, zorgen voor het huishouden en voor haar twee kinderen.
Dochter Zoë besloot te helpen door te koken, zodat mama dat niet meer hoefde te doen na een lange werkdag. Het begon met Sranan oso nyan dat zich uitbreidde naar Aziatische gerechten. “We zien het allemaal op social media, maar in Suriname maakt niemand het echt.” Ze zag daardoor een gat in de markt. Gezien de toeloop bij de soft opening zaterdag, is Leeflang optimistisch over de toekomst. Te zijner tijd hoopt ze de accommodatie uit te breiden.