
PARAMARIBO — Krish Somai, financieel directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), erkent dat de verzekeraar contractuele verplichtingen heeft naar dienstverleners toe, maar wijst op “administratieve uitdagingen”. Hij noemt bijvoorbeeld de maandelijkse prognose die rond de achttiende van elke maand wordt ingediend.
Maar, aldus Somai, het bedrag dat de regering maandelijks vrij moet maken voor dienstverleners is ook verviervoudigd sinds de regering-Santokhi/Brunswijk aanzit. Volgens zijn berekening schoot die van ongeveer SRD 60 miljoen naar circa SRD 240 miljoen.
“Deze regering richt zich volledig op de gezondheidssector en stelt alles in het werk om middelen beschikbaar te maken voor de gezondheid van elke burger”
Krish Somai
Reagerend op de late betalingen aan medische specialisten, zegt de financieel directeur vaak onbegrip te merken over de complexiteit van het betalingssysteem binnen de overheid. Maar, meent hij, “het SZF staat dagelijks in contact met de dienstverleners en licht hen in over de situatie”.
Voldoende prioriteit regering
In gesprek met de Communicatiedienst Suriname (CDS) steekt hij zijn hand in vuur voor het kabinet en noemt hij de bewering dat de regering onvoldoende prioriteit geeft aan de gezondheidssector “pertinent onjuist”. “Deze regering richt zich volledig op de gezondheidssector en stelt alles in het werk om middelen beschikbaar te maken voor de gezondheid van elke burger”, benadrukt Somai.
In zijn perceptie geeft de overheid “voldoende prioriteit” aan de gezondheidszorg en stelt ze zelfs “royaal” middelen beschikbaar. Volgens de financieel directeur van het SZF is het pas de tweede keer in de afgelopen drie jaar voorgekomen dat de medische specialisten binnen een maand hun tegoeden over de afgelopen maand niet volledig hebben ontvangen.
Ramadhin kwam belofte na
Hij springt ook ter verdediging van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. “Hij heeft beloofd om uiterlijk 8 november de achterstand te betalen, wat ook is gebeurd. Hiermee is hij zijn belofte nagekomen, ondanks onjuiste berichtgeving in de media. Wij hebben de gelden op woensdag 8 november uitbetaald”, beweert Somai.
Op 8 november maakten de medische specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname bekend dat ze vanaf 9 november slechts spoedgevallen onder de SZF-verzekerden zouden behandelen, omdat de achterstallige betalingen niet waren overgemaakt. 24 uur later maakte de VMS bekend dat hoewel niet alle specialisten op donderdag hun tegoeden hadden ontvangen, er als collectief was besloten af te zien van het actiemodel.
Somai meent dat de regering zich dagelijks inspant om achterstanden in te lopen en ook regelmatig met betrokken partijen communiceert over het betalingsvraagstuk. De enige achterstand die er nu is, is volgens de financiële man van het SZF een twk tegoed van huisartsen over februari. De overheid heeft aangegeven dat het deze maand wordt uitbetaald. Over oktober moeten nog betalingen worden gedaan aan apothekers, medische specialisten en particuliere laboratoria.