
Regeringspartij Abop heeft op een onbegrijpelijke manier gereageerd op een publicatie van het in Colombia gevestigde InSight Crime, dat haar voorzitter Ronnie Brunswijk nog altijd gelinkt zou zijn aan de smokkel van cocaïne. Want het is inmiddels toch allang bewezen dat meerdere partijtoppers of hun vrienden hun geld met de handel in het witte goud hebben verdiend.
Tekst Armand Snijders
Beeld dWT archief/CDS
De persoonlijke aanval op Brunswijk wordt niet getolereerd: dit was de tendens van de verklaring die de gele partij binnen een dag na de onthullingen van InSight Crime had uitgegeven. Ongetwijfeld was deze ook uitgegeven op aandringen van de vicepresident zelf, net zoals zijn kabinet en hijzelf in alle stelligheid beweerden dat het grote onzin is dat hij zich met drugs zou bezighouden.
“InSight Crime geeft aan zich geen zorgen te maken over eventuele juridische stappen die Brunswijk dreigt te nemen omdat alles in het artikel waterdicht is”
Overigens, Brunswijk heeft niet zijn kans gegrepen om vóór de publicatie te reageren toen InSight Crime hem daarom vroeg. Dus al die reacties zijn nu als smakeloze mosterd na de maaltijd en hebben eerder iets van propaganda in een poging te redden wat er nog te redden valt. ‘Met grote afschuw’ gaf Abop onder meer Starnieuws er van langs. Omdat de ‘gerenommeerde nieuwssite zich leent voor zulk een vorm van journalistiek’. (…) ‘Dat geeft aan hoe diep wij zijn gevallen’. Wie met ‘wij’ wordt bedoeld, blijft onduidelijk. Terwijl de hele verklaring eigenlijk aan alle kanten rammelt.
Opsporingslijst Interpol
Overigens, het Directoraat Volkscommunicatie (DVC) van het kabinet van de vicepresident (vp) kan er ook wat van. Ze keurt de ‘lasterverhalen’ in onder meer de Ware Tijd af. ‘De suggesties die worden gewekt in het bericht, schaden uiteraard de totale samenleving en het instituut van de vicepresident. Dit is niet bevorderlijk voor onze samenleving’. Dat is ook weer zo’n vage reactie: hoe wordt de totale samenleving geschaad? Die samenleving wordt niet van duistere praktijken beticht, het is slechts de vicepresident.
Het heeft er veel van weg dat iedereen is vergeten dat Abop-voorzitter Brunswijk en ondervoorzitter Joël ‘Bordo’ Martinus in Frankrijk al lang geleden zijn veroordeeld omdat een rechter bewezen achtte dat ze bij de cocaïnehandel en (met name Bordo) -smokkel betrokken zijn. Brunswijk heeft tevens om diezelfde reden een veroordeling aan zijn broek in Nederland. De veroordeelden noemden dat een politiek proces en beweren dat ze niets op hun kerfstok hebben, maar dat is een inmiddels beproefde reactie die meer, ooit prominente Surinamers geven als de rechter in hun nadeel heeft gesproken. Te denken valt aan Desi Bouterse, Gillmore Hoefdraad en Robert van Trikt.
Omdat de Abop-heren hun straf nog moeten uitzitten, staan ze op de opsporingslijst van Interpol. Als er iemand binnen de partij of het DVC aan twijfelt dat gerenommeerde opsporingsinstituten het tweetal maar al te graag in de boeien willen slaan: laat ze tickets voor ze kopen en zet ze op het vliegtuig! Dan zullen we zien wat er gebeurt…

Kop in het zand
Dat Bordo sinds vorig jaar november op de vlucht is voor de sterke arm, heeft destijds geen enkele reactie van zijn Abop opgeleverd. Het bestuurslid wordt er door de Surinaamse autoriteiten onder meer van verdacht betrokken te zijn bij moord en (alweer) drugsactiviteiten. Maar daarvoor steekt de partij hypocriet de kop in het zand. Net zoals dat de banden van de twee omstreden partijtoppers met de Nederlandse drugscrimineel Piet Wortel volledig worden genegeerd.
Wortel wist jaren uit handen van de Nederlandse justitie te blijven omdat hij mede door toedoen van zijn mati de vicepresident zich veilig en openlijk in zijn geboorteland kon schuilhouden. In Nederland moest hij nog een deel van zijn gevangenisstraf wegens drugshandel uitzitten. Uiteindelijk werd hij vorig jaar tijdens een uitstapje naar Aruba ingerekend en zit hij nu in afwachting van zijn proces in een Nederlandse cel.
Dikke maatjes met Bordo
In de drie jaar dat hij in Suriname kon verblijven, was hij kind aan huis bij Abop-voorzitter en vp Ronnie Brunswijk en heel dikke maatjes met Bordo, wiens voetbalclub Notch hij flink sponsorde. Naar verluidt zou Wortel ook de partijkas van Abop flink hebben gespekt. Maar dat kan de redactie helaas niet bevestigd krijgen omdat partijen in Suriname niet verplicht zijn de gelden die ze krijgen te verantwoorden. Dat is een groot hiaat in de wetgeving.
De openbaringen van InSight Crime, dat desgevraagd aangeeft zich geen zorgen te maken over eventuele juridische stappen die Brunswijk dreigt te nemen omdat alles in het artikel waterdicht is, staan niet op zichzelf. Al eerder zijn de banden tussen de drugsmaffia en Surinaamse politici aan het licht gekomen. Onder meer de Braziliaanse justitie onthulde vorig jaar dat zeker vijf Surinaamse politici nauwe contacten onderhouden met cocaïnecriminelen.
Namen werden niet genoemd, maar inmiddels is bevestigd dat het ook om Abop-mensen gaat. Omdat de Surinaamse autoriteiten – en met name Abop(!)-minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie – kennelijk niet de moeite hebben genomen om de beschikbare informatie bij hun Braziliaanse collega’s op te vragen, moet de samenleving het vooral met onbevestigde geruchten doen.
Abop-jongeren
Los van het feit dat de namen van Abop-toppers regelmatig worden genoemd in verband met criminele praktijken, moet het de partij – die vooral voor de marrons zegt op te komen – in het bijzonder steken dat juist kansarme jongeren uit die groep worden geronseld om als bolletjesslikker op het vliegtuig naar Parijs te stappen. Menigeen loopt in Frans-Guyana of Frankrijk tegen de lamp en moet daar een jarenlange gevangenisstraf uitzitten. Terwijl de grote jongens die er flink aan verdienen, er alles aan doen uit de greep van justitie te blijven, zoals Bordo.
Abop en Brunswijk mogen dus wel een toontje lager gaan zingen en de justitiële autoriteiten en journalisten op objectieve wijze hun werk laten doen. En als het niet bevalt wat daarvan de uitkomsten zijn, dan moeten zij bij zichzelf te rade gaan wat zij verkeerd doen.