
door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Al enkele dagen circuleert een voicebericht waarin Hindostaanse restaurants en broodjesverkopers worden opgeroepen vergiftigd voedsel te verkopen aan voornamelijk marrons. Er moet kankerverwekkend spul, met name asbest, worden gedaan in het eten dat wordt verkocht aan “den k***o dyuka nanga blakaman, want den k***o man disi furu tumsi. Den e f**k unu op ini a k***o Sranan”.
Volgens de inspreker van het bericht zijn al instructies gegeven aan medewerkers van bepaalde rotishops en zullen zij die meewerken SRD 15.000 worden betaald. Als reactie op het voicebericht roept een andere persoon Afro-Surinamers op geen voedsel meer te kopen bij Hindostaanse restaurants.
Afschuw
Tegenover de Ware Tijd reageert president Chandrikapersad Santokhi geschokt en vol afschuw. “Laat mij beginnen mijn afschuw uit te spreken over deze verwerpelijke uiting van openlijk racisme. Het toont eens te meer aan dat er binnen onze samenleving elementen zijn, die etnische tegenstellingen willen aanwakkeren om zo politiek gewin te behalen. Dit is onacceptabel gedrag en moet door ons allen gezamenlijk worden afgewezen en bestreden”, zegt het staatshoofd.
Veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer, geeft desgevraagd aan dat de veiligheidsdiensten met technische ondersteuning van de Amerikaanse federale politie, FBI, mogelijk in staat zouden kunnen zijn om de maker van het voicebericht te achterhalen en strafrechtelijk aan te pakken. “Het is wel niet makkelijk, omdat ik vermoed dat dit oorspronkelijk vanuit WhatsApp is verzonden”, zegt de veiligheidsdeskundige. Als het bericht via Facebook was gelanceerd, zou onderzoek een stuk makkelijker zijn. De technische mensen van de inlichtingendiensten zullen op de zaak worden gezet.
Ondermijnend gedrag
Santokhi merkt op dat de Surinaamse samenleving “gelukkig in overgrote meerderheid een tolerante samenleving is”. Voor vele andere landen is het land een voorbeeld van hoe de bevolking diversiteit tot een kracht heeft gemaakt. “In mijn internationale contacten worden we daar keer op keer om geroemd. Helaas zijn er kwaadaardige elementen, die zich soms door de politiek laten misbruiken om die positieve kracht van onze samenleving te ondermijnen. Die duistere elementen moeten we aanpakken, niet alleen via wetten. Ook als politieke partijen, als politieke leiders, moeten we onze stem laten horen”, zegt de president.
Hij roept daarom alle politieke leiders op om samen met hem dit ondermijnende gedrag via onder meer social media af te keuren. Maar ook ouders en opvoeders hebben een taak, meent het staatshoofd, “om onze kinderen te leren respect te hebben voor elkaars culturen, gewoonten en tradities”. “Het begint – zo is mijn mening – ook bij jezelf om tolerant en respectvol te zijn naar anderen. En ook om je omgeving aan te spreken op verkeerd gedrag. Dit kan niet alleen door de overheid worden afgedwongen. Als verantwoordelijke burger hebben we hierin ook een taak.
Wetgeving
De president zegt de video aan zijn juridische deskundigen te zullen voorleggen om te zien wat mogelijk is om het aan te pakken binnen de bestaande wetgeving. Als er meer wetgeving nodig is, gaat de regeringsleider ervan uit dat er voldoende politiek draagvlak zal zijn om dat via de wetgevende kanalen te introduceren. “Tegelijkertijd zal ik mijn deskundigen vragen om de socialemediaplatformen ertoe te bewegen strenger te zijn en op te treden tegen personen en profielen die deze soort haatzaaiende berichten verspreiden.”