
‘Waar moeten ze terecht voor hun recht’
door Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — In september toen de Ware Tijd hem sprak was Raymond Amatoemar al pessimistisch gestemd over het verloop van de rechtszaak van de meer dan achttienhonderd gepensioneerden van Suralco die het bedrijf een zaak aanhangig hadden gemaakt. Maar na 3 november kan hij het gevoel niet meer van zich afzetten dat Vrouwe Justitia in het geval van deze groep de blinddoek heeft afgedaan.
De zaak werd naar zeggen van Amatoemar, die ondervoorzitter is van de Paranam Werknemersbond (PWB) en voorzitter van het Actiecomité van Suralco, zonder enige opgave van reden voor de zoveelste keer uitgesteld naar een nader te bepalen datum. In deze is al uitgeprocedeerd, maar er is nog geen vonnis gewezen. Dat is waar de data voor dienen.
“Gezien het patroon denk ik niet dat deze zaak nog voor zal gaan dit jaar”
Raymond Amatoemar
Waar recht zoeken?
“Ik heb geen woorden voor deze zo beschamende werkwijze van het Hof van Justitie. Het is zeer bedenkelijk. Het is een zeer mensonterende beproeving die de gepensioneerden eerder naar hun graf lijkt te brengen. Waar moeten ze nu naartoe om hun recht te zoeken?” vraagt hij retorisch.
Het gaat in deze zaak om twee groepen die rechtszaken hebben lopen tegen Suralco. Eén is zelfs al sinds 2016 bezig, nadat Suralco vanaf 2015 heeft geweigerd de pensioenen uit te betalen tegen de geldende koers. De andere groep sloot zich in 2020 aan. In 2018 besloot het Actiecomité te gaan voor comparitie.
Daarbij werd er een voorziening getroffen voor de gepensioneerden. Zij kregen 30 procent van het bedrag waar ze recht op hadden als ze sinds hun pensionering tegen de dagkoers zouden worden uitbetaald. Voor de resterende 70 procent wordt nu een vonnis verwacht en voor de groep van 2020 die de Suralco ook voor het gerecht heeft gedaagd, moet ook uitspraak worden gedaan in december.
Normaal
In het geval van de eerste groep zou al sinds 21 april vonnis moeten worden gewezen, maar die dag was Tweede Pasen. Ook de gekozen datum die daarna volgde, 20 oktober, was een nationale vrije dag: viering van 170 jaar Chinese immigratie. “Nu weer. Dit alles is super demotiverend en voor de mensen is het vooral een onbegrijpelijke situatie. Hoe kan het dat een rechtszaak die sinds 2016 loopt – en een andere van sinds 2020 – zo lang duren? In de zaak van 2016 was er een uitspraak in 2019 waartegen zowel Suralco als wij in hoger beroep zijn gegaan. Normaal duurt een hoger beroep een jaar. Dit duurt al vier jaar voort”, wanhoopt Amatoemar.
Er zijn ook data genoemd voor een uitspraak in december voor de tweede groep, maar daar is Amatoemar niet hoopvol over. “Gezien het patroon denk ik niet dat deze zaak nog voor zal gaan dit jaar. Ik zal tot het eind van het jaar kijken wat te doen en zal in overweging nemen welke stappen verder te maken.”
Amatoemar zegt dat bij die verdere stappen mogelijk zowel de regering als het hof zelf in opspraak zullen worden gebracht of mogelijk ook in gebreke zullen worden gesteld. De trekker van het Actiecomité spreekt van corruptie of tenminste een verzaking van de taak van de overheid om op te komen voor deze achttienhonderd gepensioneerden. “Ik acht dat wel een nationale zaak.”
Intussen heeft Suralco een flinke lobby gedaan om gepensioneerden zover te krijgen hun SRD-pensioenen om te laten zetten in US dollars tegen de geldende koers van 2015. Wie daarmee akkoord gaat, moet zelf de eigen ziektekosten betalen en de bankkosten van de valuta geldovermaking. Daarnaast moet die afzien van procederen tegen de multinational.
De koers in 2015 was SRD 3,35 voor een dollar tegenover nu SRD 38,18. Alle Suralco-pensioenen zijn in US dollar berekend. Er werd ook in US dollars afgedragen om het pensioen op te bouwen. Het bedrijf betaalt de SRD-gepensioneerden uit tegen een koers van SRD 3,35.
Nieuw systeem
Advocaat van de gepensioneerden Sharda Sitaram zegt dat het hof wel een reden heeft genoemd voor het uitstellen van de zitting van 3 november. “Ze werken aan een nieuw systeem, waarbij ze bij het uitspreken van het vonnis het gereed willen hebben om af te geven. Op 3 november is dus geen enkele zaak voorgegaan.”
Voor deze eerste groep is nog niet bekend wat de volgende datum is. Ze vindt het wel jammer, maar verwacht dat de zaken in december wel voor zullen gaan voor de groep van 2020. “Precies zoals ik had verwacht dat de zaak in november ook door zou gaan”, stelt Sitaram overtuigd.