
door Steven Seedo
PARAMARIBO — “Onze muziekwereld wordt, als het gaat om het muzikale en de videoclips, steeds beter”, vindt zanger en componist Humphrey Koulen. “Ik heb zelf een heleboel favoriete Surinaamse songs.”
Koulen, bekend als de grote motor van de a-capellagroep Humphrey & Friends, timmert vanaf 1993 aan de weg in de Surinaamse muziekindustrie. Een vurige wens van hem is om met zijn groep Europa aan te doen voor optredens. Zelf denkt hij dat die droom binnen niet al te lange tijd in vervulling kan gaan.
“I love music, dus ik kijk hoe het zal aflopen”
De groep brengt volgend jaar nieuwe muziek uit. “Er zijn reeds een paar songs in de maak. Volgend jaar gaan we alvast eentje droppen.” De titel van het nieuwe nummer is nog niet bekend, maar heeft ‘Tranga Lobi’ als werktitel.
De a-capellagroep werd in 2001 opgericht. Hoewel ze in 22 jaar enkele personele wijzigingen heeft ondergaan, is de doelgroep niet veranderd. “Wij treden haast overal op, maar richten ons op de vijftigplussers, de iets rijpere in ons midden”, verklaart Koulen.
Zonder muziekinstrumenten
Gevraagd over de keus voor a capella zegt hij zich te hebben laten inspireren door buitenlandse artiesten en groepen. “Boyz II Men, New Edition, Dru Hill, Jodeci, KC & Jojo waren aan top in mijn jeugdjaren. Ook de r&b-groepen All 4 One – met de grote hit ‘I Swear’ – AZ Yet (‘Last Night’) en de Amerikaanse jazzzanger en songwriter Bobby McFerrin die een grote hit scoorde met ‘Don’t Worry, Be Happy’. Ik was een hele grote fan van deze artiesten”, klinkt Koulen enthousiast.
Hij heeft plannen om jongeren te interesseren voor deze muziekstijl, waarbij er wordt gezongen zonder begeleiding van muziekinstrumenten. “Je zingt alleen of in een koor. De stem wordt als instrument gebruikt”, legt de zanger uit.
Suripop
Als vocalist heeft Koulen vier keer meegedaan aan het Suriname Populair Song Festival. Tijdens Suripop XI zong hij ‘Wan Ati Fu Diamanti’ met Artino Oldenstam, bij de volgende editie ‘Call On Him’ samen met Ngina Devis en Olston Cadogan, bij Suripop XV zong hij ‘Skin Firi’ en vertolkte ‘Wan Okasi’ tijdens Suripop XVIII.
Hij maakte met de compositie ‘Mi Sa Tan Lobi Yu’ in 2016 bij Suripop XIX zijn debuut als componist. Koulen deed ook mee aan de eerste Suripop Christmas Edition met de song ‘Na So’ M Wani Fu Syi Kresneti’. “Suripop blijft een leuk evenement. Er schuiven steeds nieuwe mensen bij”, zegt hij. Toch ziet hij graag bepaalde regels veranderen. “Ik wil dat de componist zijn eigen nummer mag zingen, natuurlijk in overeenstemming met de organisatie.” Powl Ameerali, Naomi Sastra en Rebrouf Sanvisi zijn enkele van zijn favoriete ‘Suripop-artiesten’.
Voldaan
Aan de Ware Tijd vertelt Koulen, die de alt saxofoon bespeelt, dat het heel belangrijk is om als zanger een instrument te bespelen. “Vooral een meertonig instrument”, vindt hij. “Het helpt een heleboel bij het treffen en traint het gehoor tegelijk. Verder is de communicatie naar de muzikanten veel beter, omdat je dan weet waarover je het hebt door die ervaring.”
Koulen heeft als jongeman in 1994 het Peace Scholierensongfestival gewonnen. Hij zat toen op de Theodoor Judaschool. De keus voor muziek is geen vreemde. Hij is de jongere broer van gospelartiest Johan Herbert, die in de jaren zeventig en tachtig heel populair was onder de artiestennaam ‘John Herby’ en van zangeres Ingrid Herbert, die in de jaren tachtig gospelmuziek kleur gaf.
Hoewel hij zelf vindt dat hij er eigenlijk meer uit kan halen, kijkt Koulen met een voldaan gevoel terug op zijn muziekcarrière tot nu toe. De songwriter denkt er af en toe aan om af te bouwen en het zingen aan de jongeren over te laten, maar wordt door anderen steeds bemoedigd om door te gaan. “I love music, dus ik kijk hoe het zal aflopen.” Koulen vierde op 8 oktober zijn vijftigste jaardag. “Ik ben dankbaar en nu nog meer vastberaden om meer muziek te gaan produceren.”