
HET INTERNATIONAAL MONETAIR Fonds (IMF) heeft Suriname deze week in niet mis te verstane woorden aangegeven waar het instituut problemen ziet die kunnen maken dat het structureel hervormingsprogramma van de regering mislukt. Alle offers die de bevolking de afgelopen periode als gevolg van de harde maatregelen, zoals afschaffing van subsidie en andere kostenverhogende maatregelen, heeft gebracht zullen voor niemendal zijn geweest.
Het onderlinge wantrouwen en wantrouwen jegens de regering ziet het IMF als de grootste dreiging, maar ook capaciteitsbeperking bij de overheid en non-transparantie van de regering zijn onderdeel van het probleem. Burgers en maatschappelijke groepen, zoals vakbonden, vertrouwen de regering niet, omdat die geen openheid van zaken geeft. Maatregelen worden niet goed door gecommuniceerd en wat de doelstellingen zijn wordt niet goed uitgelegd.
Met haar uitlatingen heeft de IMF-vertegenwoordiger de regering en de samenleving een spiegel voorgehouden
IMF-vertegenwoordiger Anastasia Guscina constateerde “een zeer moeilijk maatschappelijk debat, waarbij sommigen, in plaats van zich constructief op te stellen en naar oplossingen te zoeken, liever kritiek leveren en twijfel zaaien. Het gebrek aan vertrouwen in de samenleving is waarschijnlijk het grootste obstakel”, zei ze. “Als je geen vertrouwen hebt in de regering, noch in elkaar, kun je niet zoveel doen. En daarom dringen we aan op transparantie en verantwoording, maar vragen we ook dat de mensen zich op de juiste issues concentreren”, voegde ze eraan toe.
Over de uitvoering van het sociale vangnet kwamen haar woorden er rondweg op neer dat de regering, ondanks herhaaldelijke aansporing van het IMF, tot nu toe schromelijk heeft gefaald daarin. “Sociale bescherming had nooit een bijzaak mogen zijn”, zei Guscina. Met haar uitlatingen heeft de IMF-vertegenwoordiger de regering en de samenleving een spiegel voorgehouden. Ze heeft punten aangehaald waar het land – dus regering en bevolking – het beter moet doen.
Hopelijk neemt de regering de publieke reprimande ter harte en zorgt ze de resterende periode van het programma en haar zittingstermijn voor meer transparantie over haar handelen en maatregelen die worden getroffen. Ook de samenleving heeft huiswerk: dat onderlinge wantrouwen moet worden omgebogen naar een constructievere instelling en een meer oplossingsgerichte benadering.
De constante conflicten die de gemeenschap afhouden van het grotere doel – economische stabiliteit, welvaart en vooruitgang – moeten nu eindelijk achterwege worden gelaten. De regering moet nu ook eindelijk daadkracht tonen om het mes in het te grote ambtenarenapparaat te zetten. Dat spookambtenaren die niks presteren maar elke maand hun salaris opstrijken, noemde Guscina regelrechte diefstal.
Het geld dat gaat naar salarissen voor spookambtenaren zou kunnen worden gebruikt om de lonen van ambtenaren die wel werken omhoog te trekken. Het is inderdaad schandalig, zoals de IMF-vertegenwoordiger zegt, dat leerkrachten van het geven van bijlessen afhankelijk moeten zijn om rond te komen. Het roer moet worden omgegooid.
Overigens, het was voor Guscina niet alleen kommer en kwel. Ze was ook goed te spreken over vooruitgang die wordt gemaakt en stelt dat sommige maatregelen sneller vruchten hebben afgeworpen dan voorzien. Ze noemde als voorbeelden stabilisering van de wisselkoers en daling van de inflatie. Echter, ze waarschuwde tegelijk dat Suriname er nog niet is.