
PARAMARIBO — Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning meent dat een review van de wet Belasting over de toegevoegde waarde (BTW-wet) het door de regering ingezette beleid van stabiliteit niet onderuit moet halen. Volgens hem zijn het kabinet, Ravaksur, actievoerende vakbonden en parlementariërs het met elkaar eens dat wat in macro-economische zin is opgebouwd en hersteld, niet verloren moet gaan.
De bewindsman noemt in dat verband de koersstabilisatie, de toegenomen kasreserve, een dalende inflatie, maar ook het herstel van instituten als de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Overigens, tegenover de Communicatiedienst Suriname geeft hij toe dat “de stabiliteit duidelijker zichtbaar moet worden in het dagelijkse leven”.
BTW-wet ‘niet perfect’
Zowel de regering als Ravaksur en de actievoerende vakbonden zijn het volgens Raghoebarsing met elkaar eens dat de BTW-wet kanttekeningen behoeft. Hij merkt daarbij op dat geen van de vakcentrales pleit voor afschaffing van de BTW, maar wel voor een betere toepassing. De regering zoekt daarom naar ruimte om verbetering te brengen. “Maar dat is”, aldus de minister, “niet vandaag op morgen geregeld.”
Hij benadrukt dat het niet aan de regering is gelegen om veranderingen aan de door het college goedgekeurde BTW-wet te brengen. “De oplossing is ook niet om de wet weg te doen of te vervangen door een wet uit het buitenland, die in Suriname niet gaat werken. De oplossing is dat we met elkaar om tafel gaan.”
Overigens, de bewindsman erkent dat de BTW-wet niet perfect is. “Er zitten zaken aan die verbetering behoeven. Alleen moet dat het beleid niet onderuithalen.” Hij waarschuwt dat als de BTW-inkomsten wegvallen het uitbetalen van salarissen en de elektriciteitsvoorziening onmiddellijk in gevaar komen. De verhoging van de BTW op onder meer brandstof is volgens hem niet bedoeld om kwetsbare groepen te treffen, “maar vooral om verbetering te brengen in salarissen en toelagen en deze te garanderen”.
Kleine stappen
De minister zegt dat het voor de samenleving én de regering moeilijk is. Hij weet ook dat de stappen die worden gezet, klein zijn. Echter, die moeten ook niet zodanig worden gezet dat de rust en orde in gevaar komen. “Natuurlijk moeten er additionele maatregelen komen.” Hij verwijst in dat verband naar “duidelijke maatregelen” over de consumentenprijzen. “De signalen van prijsopdrijvingen zijn wel degelijk aanwezig en die moeten worden aangepakt worden.”
Ravaksur heeft tijdens het overleg woensdag voorgesteld opvangmogelijkheden te scheppen voor de kwetsbare groepen. De opmerking van de vakcentrales dat het geld bij de rijken moet worden gehaald noemt Raghoebarsing “terecht”. Dit gebeurt volgens de bewindsman ook al, “maar de effecten zijn niet meteen zichtbaar”.