
SERIEUS!? / Ivan Cairo
Vanaf ik opgroeide hoorde en las ik erover dat struisvogels hun kop in het zand steken wanneer er gevaar voor ze dreigt. Ik heb talrijke documentaires gezien over struisvogels, maar nooit enig moment waarbij één van deze reuze vogels zijn kop in het zand stak en roerloos bleef staan wanneer ze bijvoorbeeld door een leeuw of luipaard werden aangevallen. Ze renden juist hard weg of als ze kuikens hadden verdedigden ze die. Het enige dat deze vogels, evenals sommige andere soorten wel doen, is af en toe een beetje zand eten. Meer niet.
Hoe het begrip ‘struisvogelpolitiek’ in zwang is geraakt, is voor mij onduidelijk, maar de huidige regering schijnt deze volgens mij volledig te hebben omarmd en tot kunst te hebben verheven. Een andere verklaring heb ik namelijk niet voor de manier hoe ze met vrijwel alle problemen of potentiële conflicten omgaat.
“Het niet beantwoorden van brieven van de vakbeweging over de status van de te verhogen BTW is zelf solliciteren naar onrust”
Er schijnt een psychologische verklaring te zijn voor het zogenoemde struisvogel gedrag. Het negeren van problemen is makkelijker dan deze onder ogen te zien. Zo lang we ze negeren, zijn ze er niet en hoeven we niet over ze na te denken. Bij struisvogel gedrag gaat het om het ‘vermijden’, ‘ontkennen’, ‘iets niet onder ogen willen zien’ of ‘doen alsof het er niet is’.
Het moedwillig, zo je wil, het opzettelijk negeren van problemen of uit de weg gaan van potentiële obstakels is misschien menselijk, zoals gedragswetenschappers beweren, maar volgens mij niet altijd verstandig. Zeker niet in het geval van vakbonden die al enige tijd geagiteerd zijn en eigenlijk wachten op een kans om op je nek als regering te springen.
Het niet beantwoorden van brieven van de vakbeweging over de status van de te verhogen BTW is zelf solliciteren naar onrust. Onrust die we momenteel als samenleving kunnen missen als kiespijn. Het minste wat de regering had kunnen doen, is een briefje van ‘ontvangst’ terugsturen. Maar zelfs dat is niet gedaan.
De regering wekte eind vorige maand, toen de vakbonden zich begonnen te roeren, de indruk dat de soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. De vraag is nu: wat heeft de regering de afgelopen maand gedaan om het vraagstuk, dat nog levensgroot op tafel ligt, aan te pakken. Gaat de verhoging van de BTW op brandstof woensdag in?
Tot op het moment van schrijven van deze column heb ik geen enkele officiële mededeling van de regering gezien naar de pompstations en de samenleving dat de verhoging woensdag ingaat. Het zoveelste staaltje van onbehoorlijk bestuur en struisvogelpolitiek op zijn best.