
Suriname heeft vrijdag in de Verenigde Naties (VN) gestemd voor een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijke humanitaire wapenstilstand in de Gazastrook. Ook wordt opgeroepen tot de vrijlating van alle burgers, bescherming van burgers en internationale instellingen en het verzekeren van de veilige doorgang van humanitaire hulp naar de Gazastrook. De resolutie werd met overweldigende meerderheid aangenomen door de algemene vergadering van het multilaterale instituut.
Tekst Ivan Cairo
Beeld VN
President Chandrikapersad Santokhi zegt tegen de Ware Tijd de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nauwgezet te volgen. “Ik denk dat we als land altijd moeten benadrukken, enerzijds dat we alle vormen van geweld en elke vorm van mensenrechtenschending constant moeten afkeuren. Maar het tweede is ook direct oproepen tot wapenstilstand. We moeten oproepen tot overleg. We moeten oproepen tot vrede”, zegt het staatshoofd.
Hij constateert dat als gevolg van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten in vrijwel alle gemeenschappen discussies zijn ontstaan die de neiging hebben om een kant te kiezen. “Het is een zeer complexe en gevoelige materie. Met historische aspecten die over zoveel generaties gaan. Wij gaan als land ervoor moeten zorgdragen dat we als samenleving de juiste positie innemen en dat is: geweld afkeuren, ongeacht door wie gepleegd; of het nou Israël is, of het nou Hamas is”, aldus Santokhi.
Humanitaire hulp moet aan alle getroffenen worden geboden. Van belang is, zegt de president, dat deze kwestie niet mag leiden tot aanscherpen van verdeeldheid tussen geloofsgroepen in Suriname. Hij is daarom ingenomen met de gezamenlijke verklaringen van moslim- en Joodse organisaties eerder deze week. Landgenoten zullen zich niet moeten laten opjutten door berichten op sociale en mainstream media die kunnen uitmonden in religieuze spanningen in Suriname. Er zal moeten worden gekozen voor “eenheid” en “natieversterking”.
Verloop stemming
Hoewel de resolutie niet-bindend is, benadrukt ze de overweldigende internationale steun voor de Palestijnen tijdens de militaire campagne van Israël als reactie op de Hamas-aanval van 7 oktober. Honderdtwintig landen stemden voor de resolutie die werd voorgesteld door Jordanië, terwijl slechts veertien landen tegen stemden, te weten Verenigde Staten, Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Fiji, Guatemala, Hongarije, Israël, Marshalleilanden, Micronesië, Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea, Paraguay en Tonga.
Vijfenveertig landen hebben zich van stemming onthouden, waaronder Australië, Canada, Finland, Duitsland, Griekenland, India, Irak, Italië, Japan, Nederland, Polen, Zuid-Korea, Zweden, Tunesië, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. Canada had wat wijzigingsvoorstellen ingediend, maar die werden weggestemd.
Verwarring
In Suriname heerste in sommige kringen enige verwarring of het land wel voor de motie had gestemd of zich had onthouden van stemming. Het blijkt dat Suriname zich heeft onthouden van stemming bij de door Canada voorgestelde amendementen, maar toen de resolutie zelf daarna in stemming is gebracht werd voor gestemd.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking geeft aan dat internationale standpunten, na afstemming met de president en de rest van de regering, worden genomen. “Wij kiezen geen partij. Wij hebben nadrukkelijk ondersteund op basis van principes waar wij staan”, zegt de bewindsman over de stemming vrijdag in de VN.
Suriname heeft zich van stemming over de amendementen onthouden, legt Ramdin uit, omdat de landen duidelijk in twee kampen waren verdeeld. Suriname koos daarom ervoor neutraal te blijven. Canada had voorgesteld om expliciet een veroordeling van Hamas en terroristische aanslagen in de resolutie op te nemen. “Wij hebben ons daarvan onthouden; dus wij hebben dat ondersteund noch voorgestemd en toen is dat voorstel ook niet goedgekeurd.”
Israël en VS tegen staakt-het-vuren
Jeruzalem noemde het resolutievoorstel van Jordanië “verachtelijk” omdat daar in Hamas niet expliciet wordt genoemd. Israël heeft de oproepen tot een staakt-het-vuren in Gaza verworpen en gezegd dat het bereid is Hamas omver te werpen om een nieuwe massa-aanval te voorkomen, zoals die drie weken geleden plaatsvond, waarbij meer dan veertienhonderd mensen werden gedood. Hamas-terroristen ontvoerden ook ongeveer 230 personen – voornamelijk burgers – naar de enclave. Sindsdien zijn vier vrijgelaten.
De Verenigde Staten hebben ook de oproepen tot een staakt-het-vuren afgewezen. Een wapenstilstand suggereert volgens Washington een overwinning voor Hamas. Echter, VS voelt er wel voor om ‘humanitaire pauzes’ in te lassen om meer humanitaire hulp naar Gaza mogelijk te maken en een veilige doorgang te garanderen voor burgers die de gebieden, waar het Israëlische leger intensieve bombardementen uitvoert, willen ontvluchten.
Israël houdt vol dat het zich alleen richt op Hamas-terroristen en infrastructuur, maar er wordt aangenomen dat onder de doden ook veel burgers zijn. Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza beweert dat ongeveer zevenduizend Palestijnen door Israël zijn gedood, maar deze aantallen kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd en omvatten zowel Palestijnse terroristen die zijn omgekomen in de strijd tegen het Israëlische leger als burgers die zijn omgekomen als gevolg van dwalende raketten die door terreurgroepen zijn gelanceerd.