
PARAMARIBO — “Beide partijen bevinden zich dichtbij een overeenkomst.” Die garantie geeft het kabinet van de president dinsdagochtend in een persbericht, nadat president Chandrikapersad Santokhi maandagavond de gezamenlijke vakbonden heeft ontvangen.
Aangegeven wordt dat er “een constructieve uitwisseling van gedachten” is geweest, waarbij alle voorstellen concreet in kaart zijn gebracht. Afgesproken is dat de technische teams van zowel de regering als de vakbonden, onder leiding van minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, dinsdag bij elkaar komen om de punten uit te werken en besprekingen te voeren met de Belastingdienst Suriname.
Teruggeven aan samenleving
Santokhi, die maandagavond een overzicht gaf van eerdere gesprekken en voorstellen, benadrukte zijn toewijding om terug te geven aan de samenleving. Hij streeft naar een verhoging van de koopkracht van de burger. “Echter, dit zal op een verantwoorde wijze moeten gebeuren, met inachtneming van de stabiliteit van de koers en zonder negatieve impact op de inflatie.”
Volgens het kabinet van de president blijft de regering actief in dialoog met de vakbonden en blijft ze voortdurend werken aan verbeteringen die de koopkracht van de burger zullen bevorderen. De harde eis van de gezamenlijke vakbonden is om de BTW-wet aan te passen. Daarbij zou de verhoging van de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) op onder meer brandstof en nutsvoorzieningen moeten worden teruggedraaid.
De vakbeweging besloot vorige week haar acties op te schorten, nadat werd overeengekomen dat alvast de government take met SRD 1 zou worden verminderd. Niet iedereen was het eens met het opschorsten van de acties en bepaalde bonden hebben maandag in een algemene ledenvergadering bepaald het werk niet compleet te hervatten, ook omdat dat van de government take bijvoorbeeld volgens hen niet zwart op wit staat.