
INGEZONDEN
Het valt op dat De Nationale Assemblee (DNA) hindernissen heeft opgeworpen voor kleine politieke partijen om deel te nemen aan de verkiezingen in 2025. Om aan die verkiezingen deel te nemen, moeten kleine politieke partijen flink in de buidel tasten en daarover maken die partijen zich nogal druk.
Echter, het stelsel van landelijke evenredige vertegenwoordiging maakt zinvolle deelname aan die verkiezingen door kleine partijen op zichzelf nogal onzeker. Dat komt door de kiesdeler.
“DNA heeft zich niets aangetrokken van dit geboortegrondbeginsel bij de recente wijziging van de Grondwet en Kiesregeling om het landelijk evenredigheidsstelsel in te voeren”
Stel dat er 350.000 geldig uitgebrachte stemmen zijn over 51 DNA-leden, dan verkrijgt men een kiesdeler van 6.862 voordat één DNA-lid kan worden gekozen. Bij vierhonderdduizend geldig uitgebrachte stemmen krijgt men een kiesdeler van 7.843. Welke populaire figuur van kleine politieke partijen zou zich kunnen verheugen op dat aantal potentiële kiezers? Het ligt dus meer voor de hand dat kleine politieke partijen gaan nadenken over met welke andere partijen zij een fusie kunnen aangaan om zinvol deel te nemen aan landelijke verkiezingen.
President Chandrikapersad Santokhi denkt eraan Surinamers met een Nederlandse nationaliteit, die in Suriname zijn geboren, de Surinaamse nationaliteit toe te kennen op grond van het ius soli (“het recht van de grond”). Echter, DNA heeft zich niets aangetrokken van dit geboortegrondbeginsel bij de recente wijziging van de Grondwet en Kiesregeling om het landelijk evenredigheidsstelsel in te voeren.
Zou dat te maken kunnen hebben met de manier waarop over de zogenaamde diaspora wordt gedacht? Echter, Surinamers in het buitenland blijven Surinamers, ook met een Nederlandse nationaliteit. Op grond van de Toescheidingsovereenkomst moeten zij zelfs te allen tijde worden toegelaten tot het grondgebied van Suriname.
Het is jammer dat partijen in DNA dat blijkbaar niet willen inzien en liever enge private en nationalistische ideeën willen dienen. Met zo’n instelling kan Suriname in een globaliserende wereld Surinamers niet meenemen in de vaart der volkeren.
Rinaldo van Rhemen
De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.