
Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — Door kennisoverdracht zorgen voor maatschappelijk welzijn, bevorderen van broederschap en coöperatie, verrichten en bevorderen van onderzoek ten gunste van de ontwikkeling en het welzijn van land en volk, maar ook het realiseren van educatieve projecten onder alle lagen van de bevolking, het oprichten van onderwijs- en vormingsinstituten en het realiseren van publicaties via alle vormen van expressie en Communicatiemedia zijn enkele doelen van de Volkshogeschool Educatie Campus. Deze werd op 1 juli door de stichting Pro Humaniteit geopend en is voor iedereen toegankelijk.
“Het instituut is zodanig ingericht dat iedereen met elkaar in verbinding kan staan en daardoor van elkaar kan leren”, zegt voorzitter Henk Doelwijt. Voor hem is het belangrijk dat kennis en geestelijke ontwikkeling van (jong)volwassenen zullen zorgen voor de vernieuwing van de volkscultuur en versterking van de gemeenschap. Daarom hebben ook onderwijsinstellingen zich aangesloten bij de vriendschapskring van de stichting Pro Humaniteit.
“Het Tori Collectief is ontstaan door jongelingen die enthousiast waren om Suriname beter te maken, zelfs vóór de onafhankelijkheid”
De Volkshogeschool Educatie Campus is gericht op persoonlijke ontwikkeling voor arbeidsmarktdoeleinden en het sociaal participeren en functioneren in de samenleving. Dit wil het bereiken door het verzorgen van cursussen, workshops, trainingen, expert bijeenkomsten, conferenties, studies en publicaties en het ontplooien van activiteiten op het gebied van onderwijs, gezondheid, veiligheid, natuur en milieu. “Taal en cultuur zijn belangrijke onderdelen van de Volkshogeschool. Daarom hebben wij elke maand een ander thema over cultuur”, verduidelijkt Doelwijt.
Tori Collectief
Doelwijt: “Het Tori Collectief is ontstaan door jongelingen die enthousiast waren om Suriname beter te maken, zelfs vóór de onafhankelijkheid. We zaten op de vloer tijdschriften en pamfletten te maken.” Op die manier hebben ze tientallen boeken geschreven en tijdschriften gemaakt in het Nederlands, Spaans, Engels en Sranan.
Het Tori Collectief is officieel een ondersteunende organisatie van stichting Pro Humaniteit, die zich volledig bezighoudt met het uitvoeren of onderzoeken van educatieve projecten in eigen beheer of in opdracht van derden. Mensen van het eerste uur zijn Wim Bakker, Hugo Blanker en Siegfried Gerling.
Doelwijt vertelt lachend dat zijn makkers allemaal muzikanten waren, maar dat hijzelf vanaf de lagere school hoge noch lage tonen kon volhouden. Hij koos ervoor verslaggever te worden en heeft gewerkt voor onder meer de Ware Tijd, De West, De Vrije Stem en de persbureaus Surinaams Nieuws Agentschap en ANP. Het eerste boek van het Collectief is getiteld ‘Heb hart voor Suriname, heb hart voor dit gebroken land’.
In het huidige bestuur van stichting Pro Humaniteit zitten met hem Rasheed Djojomarto, Ro-Annie Djojomarto, Audrey Dors, Cornelly Ensberg, Rishmy Harpal, Margo Kramp en Richardo Soerodikromo. De tijdschriften die jaren geleden zijn gemaakt door de eerste groep van het Tori Collectief zullen binnenkort allemaal beschikbaar zijn op de website van de Volkshogeschool Educatie Campus.