
Anton de Kom Universiteit heeft in 55 jaar bestaansrecht bewezen
door Jason Pinas
PARAMARIBO — “Wij hebben ons land voorzien van het broodnodige kader.” Dit benadrukte Shanti Venetiaan, voorzitter van het universiteitsbestuur, woensdag tijdens haar diesrede bij de viering van de 55ste Dies Natalis van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Ze merkte op dat het instituut vanaf de oprichting op 1 november 1968, ondanks meerdere tegenslagen, haar bestaansrecht duidelijk heeft bewezen.
Om het voorgaande te illustreren, somde ze op dat er tot nu toe 44 personen zijn gepromoveerd. Aan 24 anderen is vanwege hun bijzondere verdiensten een eredoctoraat verleend. Daarnaast zijn er vanaf de oprichting 48 hoogleraren benoemd. De universiteit heeft tot nu toe bijkans achtduizend afgestudeerden afgeleverd, onder wie ongeveer zestienhonderd rechtsgeleerden, zeshonderd artsen, zeventienhonderd economen, vijftienhonderd technologen en ongeveer 24 afgestudeerden afkomstig uit andere wetenschapsgebieden.
Venetiaan: “In de staats- en particuliere bedrijven hebben afgestudeerden van onze universiteit prominente posities ingenomen, waarbij ze op waardige wijze invulling geven aan de rol die hen is toebedeeld.” Ze wees erop dat deze resultaten niet zouden worden geboekt zonder de inzet van het wetenschappelijk personeel met ondersteuning van andere medewerkers.
Bijzondere resultaten
Volgens de voorzitter zijn er specifieke maatschappelijke resultaten op nationaal en internationaal gebied waaraan studenten en wetenschappers van Adek een bijzondere bijdrage hebben geleverd. Als voorbeeld noemde ze de cruciale bijdrage die professor Coen Ooft, gewezen hoogleraar van de Faculteit Juridische Wetenschappen, professor Paul Flu, docent op de Geneeskundige school (de voorloper van de Medische Faculteit) en professor Rudolf van Lier, adviseur van de Anton de Kom Universiteit, elk op hun gebied hebben geleverd voor de Surinaamse samenleving.
Venetiaan: “Ook tegenwoordig worden er resultaten bereikt waarvan verwacht mag worden dat ze tot standaardwerken zullen leiden. We werken bijvoorbeeld aan de strijd tegen de stijging van de zeespiegel, die internationaal bekendheid heeft gekregen, het aandragen van een oplossing voor erfrechtelijke issues en de zoektocht naar werkbare stoffen in medicinale planten.”
Uitdagingen
Volgens de bestuursvoorzitter is ‘de politiek’ belangrijkste externe uitdaging waarmee de universiteit te kampen heeft. “De staat bekostigt ongeveer 90 procent van ons jaarlijks budget. Het adagium ‘wie betaalt, bepaalt’ geldt ook hier op een aantal gebieden.”
Mede door de slechte economische situatie in het land worstelt de instelling met het probleem dat kader wegtrekt. “De precaire situatie in het land zorgt er ook voor dat we grote uitgaven niet altijd kunnen doen op het moment waarop het nodig is.” Ondanks dit alles verzekerde Venetiaan dat de universiteit zich in zal blijven inzetten voor het opleiden van kwalitatief afgestudeerden voor de maatschappij. Ook het verbeteren van wat de instelling tot nu toe bereikt heeft, is een prioriteit.
Onder het goed opgekomen publiek bevonden zich hoogwaardigheidsbekleders onder wie president Chandrikapersad Santokhi, de ministers Henry Ori (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), Marciano Dasai (Ruimtelijke Ordening en Milieu) en Kenneth Amoksi (Justitie en Politie). Daarnaast waren er vertegenwoordigers van de universiteiten in Guyana en Frans-Guyana op bezoek.