
CULTUUR IS EEN belangrijk instrument om mooie dingen te bereiken. Stichting Wi Sranan Dren brengt over ongeveer een maand het lied ‘W’e Kon’ uit, een song om jongeren te stimuleren en te motiveren Suriname naar grotere hoogten te brengen. Volgens tekstschrijver en componist Carlo ‘Al Goodah’ Goedhart is het mogelijk dat doel te bereiken wanneer verbondenheid met elkaar wordt nagestreefd.
Hij benadrukt dat het lied moet inspireren om het proces van duurzame verbinding op gang te brengen. Goedhart richt zich direct op jongeren, maar door zijn uitleg wat met het lied wordt bedoeld, mag de doelgroep gerust breder worden getrokken; tot jong en oud.
Het is al lang tijd dat de verdeeldheid in de samenleving ophoudt en dat alle Srananman zich bundelen dat er daadwerkelijk één natie ontstaat
Veel Surinamers denken dat door ingewikkelde formules een heilzame verbinding kan worden bereikt. Echter kan blijken dat hoe ingewikkelder de academische formules zijn, hoe complexer de uitvoering van het proces van verbinding. De oplossing wordt te ver gezocht. Simpele liedjes van de icoon Max Nijman en anderen brengen de vaderlandsliefde op zo treffende wijze, dat emoties loskomen. Het heeft geen missen of de ziel wordt bevrucht met de goede, norm verhogende waarde.
Het streven van Wi Sranan Dren met het lied een stimulans te geven om de goede normen en waarden terug te brengen in de samenleving moet zeker lofwaardig worden genoemd. De normvervaging is onder meer merkbaar in messentrekken door zelfs kinderen op scholen, ouders die op de vuist gaan met leerkrachten, verkrachtingen, levensberoving, inbraken vaak middels geweldpleging, straatroof en (witteboorden)criminaliteit.
Het is al lang tijd dat de verdeeldheid in de samenleving ophoudt en dat alle Srananman – vooral in deze tijd van economische neergang en schijnbaar toenemend geweld en onverdraagzaamheid – zich bundelen dat er daadwerkelijk één natie ontstaat. Muziek is een ‘wereldtaal’, vermag veel en is makkelijk verteerbaar.
De oplossing ligt niet bij één of meerdere demagogen, maar simpel bij een meezingertje, een stevige ‘W’e kon’, die de overduidelijke boodschap van liefde brengt. De wereld heeft kennis genomen van de zeker oplosbare problemen welke oplossing wij zelf in de hand hebben, maar investeerders willen politieke rust en geen maatschappelijke erupties. Ook die kunnen wij het hoofd bieden bij een onovertrefbare samenwerking in nationaal belang.
Laat dit ons tot nadenken stemmen en laten we weer het volk worden dat eenheid, saamhorigheid en verbondenheid uitstraalt, allereerst naar elkaar als burgers. En dat wij daardoor een voorbeeld worden in de wereld, waar onverdraagzaamheid en wreedheid nu troef lijken te zijn.