
DAT PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD Santokhi ondanks alle problemen in het land toch is afgereisd naar Saudi-Arabië voor een vage Caricom-bijeenkomst, is hem op heel veel kritiek komen te staan. Maar dat is gebleken dat vóór zijn vertrek het bij de Grondwet opgedragen protocol van overdracht nog niet was getekend, slaat echt alles. Vicepresident Ronnie Brunswijk, die nu moet waarnemen als staatshoofd, was volgens Santokhi maandag buiten de stad en had daarom zijn handtekening niet kunnen zetten.
Volgens de president was dat geen enkel bezwaar omdat zijn plaatsvervanger direct zou tekenen als hij terug was. Er was, zegt hij, geen vacuüm ontstaan. Hij verschuilt zich achter het feit dat de Grondwet hier ook onduidelijk over is. Hier staat niet in dat een protocol van overdracht samen met de acceptatie moet plaatsvinden. Overigens, er zijn deskundigen die daar vraagtekens bij stellen.
Sinds de liefde tussen de twee leiders is bekoeld en ze vooral hun eigen weg gaan, lijkt het enthousiasme te zijn verdwenen om dat beeld met het volk te delen
Het is schandalig dat de president, juist in tijden waarin zijn land in nood verkeert, op het vliegtuig stapt en voor zoveel ruis zorgt. Die ruis werd extra versterkt doordat Humphrey Dundas, woordvoerder van de vicepresident, woensdag zei dat Brunswijk het protocol van overdracht maandag al had ondertekend. Het document was volgens hem oorspronkelijk van het kabinet van de president afkomstig, maar bevatte een fout. Deze fout is gecorrigeerd, waarna de vicepresident vervolgens zijn handtekening heeft gezet.
Dat gebeurde dus, aldus Dundas, al op maandag, terwijl Santokhi nog in het land was. Maar de president zelf beweerde dat Brunswijk “uitstedig” was, terwijl Dundas daar niet over repte. Het staatshoofd vertrok pas dinsdagochtend, dus er was nog alle tijd om bij elkaar te komen en gezamenlijk het protocol te tekenen, dan was aan alle twijfel een einde gemaakt en hadden er geen misverstanden kunnen ontstaan. Maar kennelijk had het duo daar geen zin in.
Trouwens, het is opvallend dat in het begin van deze regeerperiode iedere keer dat Santokhi naar het buitenland vertrok, de Communicatiedienst Suriname (CDS) en andere voorlichtingsdiensten uitgebreid verslag deden van het tekenen van het protocol van overdracht. En dat werd vervolgens ook veelvuldig via de televisie uitgezonden.
Dat stemde vooral Brunswijk trots en gaf hem het gevoel echt belangrijk te zijn en serieus te worden genomen door Santokhi. Maar sinds de liefde tussen de twee leiders is bekoeld en ze vooral hun eigen weg gaan – vooral met het oog op de verkiezingen die over anderhalf jaar zijn – lijkt het enthousiasme te zijn verdwenen om dat beeld met het volk te delen. Ze schijnen al enige tijd niet meer gezamenlijk op te trekken – al wordt door Santokhi regelmatig beweerd dat er geen problemen zijn. Het is in ieder geval zo dat hij de zaakjes die er echt voor het land toe doen, niet op orde heeft. En dat is vooral iets dat iedereen zorgen zou moeten baren.