
door Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — “Waar is het plan, waarom kan er geen transparantie komen? Wij vragen om een onderzoek, zodat wetenschappelijk kan worden vastgesteld wat het effect van de grootschalige landbouw van de mennonieten zou kunnen zijn op het milieu”, benadrukt Gwendolyn Smith van de organisatie Green Growth Suriname.
Samen met de groene niet-gouvernementele organisaties Amazon Conservation Team, Conservation International Suriname, Green Heritage Fund, Tropenbos Suriname, Wildlife & People in Suriname en het World Wildlife Fund werd vrijdagmiddag een presentatie gehouden voor de pers. Daarbij werd benadrukt dat de bezorgdheid over de komst van de mennonieten in Suriname steeds groter wordt.
“Het moet een keer afgelopen zijn met het schofferen van ons. Wij kunnen niet elke keer wijken voor de belangen van anderen”
Osip-voorzitter Lloyd Read
Geen stigmatisatie
Met klem werd ontkend dat de organisaties de mennonieten stigmatiseren. “We weten inderdaad dat de ontbossing die we vrezen door de komst van de mennonieten nu al plaatsvindt in de goudsector, dat weten we. Maar we willen voorkomen dat we daarenboven ook nog te maken krijgen met de effecten van ontbossing door grootschalige landbouw. Suriname en Guyana zijn namelijk de enige landen in Zuid-Amerika die dat niet hebben”, vult Gina Griffith, directeur van Conservation International Suriname, aan.
Vanuit de vertegenwoordigers achter de tafel vrijdag in de aula van de Interfaculty for Graduate Studies and Research (IGSR) wordt aangemerkt dat de milieueffectenstudie waar ze naar vragen deel van de wettelijke voorwaarde is voordat wordt overgegaan tot zo een grote operatie.
De organisaties hekelen het feit dat voor de mennonieten in principe de rode loper wordt uitgegooid, terwijl ze in Zuid-Amerika bekend staan om hun destructieve grootlandbouw dat niet alleen gepaard gaat met ontbossing, maar ook vervuiling van het water, gebruik van pesticiden en de introductie van genetisch gemodificeerd voedsel (GMF) en conflicten met lokale inheemse volkeren.
Grondenrechten
“Mijn specialisatie is conflict resolution en ik kan je zeggen dat in Suriname de conflicten rond de grondenrechten toenemen. We gaan bijna naar het punt van geweld toe. We kunnen het niet maken dat we vreemde mensen toegang geven tot grond, terwijl de grondenrechten van de inheemsen en tribalen niet worden geregeld”, klinkt de noodkreet van Smith.
Ze krijgt daarin bijval van Lloyd Read, leider van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (Osip). “Wij hebben ze gezegd, ze kunnen de grond nemen. Laten ze komen, het zal gebeuren over our dead bodies”, klinkt het dreigend.
De sfeer in de zaal krijgt een grimmige wending wanneer Read vervolgt. “In Suriname gaat het om belangen, maar wie komt op voor de belangen van de inheemsen. Het moet een keer afgelopen zijn met het schofferen van ons. Wij kunnen niet elke keer wijken voor de belangen van anderen”, klinkt het scherp.
Genoeg opties
De organisaties zeggen te snappen dat de overheid geld nodig heeft. “Maar het is geen of of verhaal. Dus of de mennonieten of armoede. Er zit genoeg potentie in onze bossen. Toerisme, medicinale planten en andere non-timber forest products bieden Suriname goede kansen voor groei. Als de overheid een klein beetje meer energie zou steken in de ontwikkeling van deze sectoren, dan zouden we al een heel eind verder zijn”, aldus John Goedschalk, voormalig directeur van CI-Suriname.